Pratite nas

Ostali Sportovi

Nemaju ni 18, a planiraju da postanu olimpijske šampionke: Upoznajte najveće tinejdžerske zvijezde u Parizu

Mivu Harimoto

Olimpijske igre, koje 26. jula počinju u Parizu, predstaviće plejadu novih sportskih zvijezda, koje jop nemaju ni 18 godina.

Skoro svaki događaj, od atletike i plivanja, do skejtborda i stonog tenisa, ponudiće dozu tinejdžerskog duha.

Ove mlade sportistkinje ne samo samo da su se kvalifiovali za Igre, već imaju ambicije da se popnu na podijum, pa i da postanu olimpijske šampionke.

Upoznajte 10 energičnih sportista koji ubrizgavaju mladost na Olimpijske igre.

SKAJ JE ODLUČNA DA OSVOJI ZLATO

Skaj Braun iz Velike Britanije (16) raste pred našim očima.

Čudo od skejtborderke počela je da vježba sa četiri godine, a da se takmiči sa osam. Sa samo 13 godina osvojila je bronzu na olimpijskoj skejting premijeri u Tokiju.

Braun se nedavno oporavila od povrede ukrštenih ligamenata koljena, zbog čega nije učestvovala u prvoj seriji kvalifikacija za Olimpijske igre u Šangaju. Na finalnoj u Budimpešti osvojila je drugo mjesto i obezbijedila Pariz, gdje dolazi kao favorit za medalju.

„Želim zlatnu medalju, to je veliki cilj, ali mislim da mogu”, kazala je

SAMER CILJA VIŠE MEDALJA

Kanađanka Samer Mekintoš (17) počela je da se takmiči u plivanju 2014. sa osam godina. Šest godina kasnije, debitovala je na Olimpijskim igrama – sa 14 godina u Tokiju, kao najmlađi član olimpijskog tima Kanade. Pojedinačno je završila četvrta na 400 metara slobodno.

Mekintoš je od tada postala jedna od najuspješnijih plivačica ne samo Kanade. Ona drži svjetski rekord od 4:24,38 u disciplini 400 m mješovito, kanadski rekord na 200 metara leptir sa 2:04,06.

U Parizu će se takmičiti u gustom rasporedu od četiri pojedinačna takmičenja plus štafete tokom devet dana.

Njena starija sestra Bruk je njena najbolja prijateljica. Ona se takmiči u umjetničkom klizanju i ima svoje olimpijske aspiracije.

KVAN SPREMNA DA ODBRANI ZLATO

Osvajačica zlatne medalje u Tokiju, Kvan Hongčan (17) iz Kine dominira skokovima u vodu. Imala je samo 14 godina kada je izvela dva skoka koja su zaradila uzastopne desetke od svih sedam sudija na platformi od 10 metara.

Njen ukupan rezultat od 466,20 bio je i novi olimpijski rekord i završila je preko 40 bodova ispred osvajačice srebrne medalje.

Nedavno, sa 16 godina, osvojila je prvu pojedinačnu titulu na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, zaradivši četiri savršene desetke.

Sada sa 17 godina, Kvan je spremna za svoje druge Olimpijske igre u vrhunskoj formi i izgleda više nego sposobna da odbrani zlatnu medalju. Kvan, koja dolazi iz velike porodice u ruralnom dijelu Kine, motivisana je da se istakne u svom sportu, ne samo zbog olimpijske slave, već i kao podršku majci koja je prije nekoliko godina doživjela saobraćajnu nesreću.

Tinejdžerka je osvojila srca Kineza – fanovi joj bacaju plišane lutkice, koje dodaje u svoju kolekciju na rancu. Očekujte ovacije za ovu čudesnu djevojku kada se popne na dasku za skok u vodu.

HEZLI DEBITUJE UZ LEGENDE

Hezli Rivera će se takmičiti u gimnastici na svojim prvim Olimpijskim igrama među timom olimpijskih velikana, uključujući Simon Bajls i Suni Li.

Šesnaestogodišnjakinja iz Nju Džersija najmlađa je članica gimnastičkog tima SAD, pošto je izborila mjesto na američkim gimnastičkim kvalifikacijama ispunjenih pritiskom, gdje je blistala nevjerovatnim učinkom na gredi.

“Tako je mlada, tako je slatka, tako je pametna, tako je lijepa. Zaista smo ponosni na nju“, kazala je Simom Bajls o debitantkinji.

Obraćajući se medijima nekoliko trenutaka nakon što je imenovana u tim SAD-a, ushićena tinejdžerka je rekla:

„Ne mogu da vjerujem da sam dio ovog tima. Nikada ne bih ni pomislila da će se ovo dogoditi”.

FIBI IMA PODRŠKU OLIMPIJSKIH VELIKANKI

Sa 17 godina, atletičarka Fibi Gil takmičiće se za Veliku Britaniju u trci na 800 metara nakon ubjedljive pobjede na nedavnom britanskom prvenstvu u konkurenciji prepunoj olimpijskih finalistkinja. Ona prati stope još jedne tinejdžerske senzacije Velike Britanije, Kili Hodžkinson, koja je debitovala na Olimpijskim igrama u atletici sa 19 godina u Tokiju, osvojivši srebro na 800 metara.

Hodžkinson, koja takođe ide u Pariz 2024, bila je impresionirana učinkom Fibi Gil u kvalifikacijama za Olimpijske igre, rekavši:

„Ne želim da vršim nikakav pritisak na nju, ali mislim da ona definitivno ide pravim putem. Nekako me podsjeća na mene”.

Fibi Gol je rekla za BBC Sport da se raduje „ zabavi“ u Parizu.

„ Nema očekivanja. Imam 17 godina, dolazim na Igre. Prvi put i jedva čekam da sve to doživim”.

MIVA UZ BRATA U PARIZU

Ovo će biti prve Igre za 15-godišnju Mivu Harimoto, japansku stonotenisku senzaciju koja brzo raste.

Ali, neće sama ići na Igre, već će se pridružiti svom starijem bratu i olimpijcu Tomokazuu, koji je prethodno osvojio bronzanu medalju u muškoj ekipnom takmičenju u stonom tenisu u Tokiju.

Miva je trenutno 16. na svijetu.

Ona svoje godine ne vidi kao prednost ili nedostatak:

„Iako sam jedan od najmlađih igračica u japanskom timu, osjećam da godine nisu bitne. Moj protivnik me neće misliti o meni da sam dijete. Vjerujem da su starije igračice jake, tako da se trudim da imam isto samopouzdanje kao one.”

Tinejdžerka se raduje početku srednje škole na jesen (od 15 do 18 godina u Japanu), ali prvo – Pariz!

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi