Pratite nas

Intervju

Ivana Ćorović, Novljanka koja je ispisala istoriju srpskog vaterpola: Nije istina da je vaterpolo sport samo za muškarce

https://waterpoloclubredstar.org/

Srbija je zemlja vaterpola, srpski “delfini” su decenijama jedna od najdominantnijih svjetskih sila, osvajači zlatnih medalja sa svih velikih takmičenja, a vaterpolisti sportski heroji i zvijezde.

Priču o vatrepolu u Srbiji ima, međutim, i jedna Novljanka – Ivana Ćorović, dugodišnja reprezentativka, jedna od “pionirki” ovog sporta u državi koja je dala najveće asove u bazenu, poput Milanovića, Šapića, Udovičića, Prlainovića, Filipovića…

Ivana Ćorović je rođena u Herceg Novom, na Škveru je počela njena igračka karijera, u Beogradu nastavljena sve do oproštaja u avgustu prošle godine.

“Moja sestra i ja smo trenirale plivanje, brat vaterpolo, a kroz Jadran, koji je uvijek bio veliki klub, zavoljela sam ga i ja. Stalno smo išle na utakmice, željela sam da treniram vaterpolo… Tako me prije 20 godina put odveo u Beograd i želja mi se ispunila. Skoro dvije decenije igranja je iza mene…”, kaže Ćorović za Sportfem.

I Crna Gora je zemlja vaterpola, naše “ajkule” su u svjetskom vrhu, ali ženski vaterpolo, uprkos pokušajima, nije zaživio…

“Postoji ta predrasuda i dalje da je vaterpolo muški sport, da će djevojčice koje igraju vaterpolo izgledati kao dječaci. To, prosto, nije istina. Ako je genetika da je neko krupan ili visok, to nema veze sa sportom koji se bavi. A sportovi u vodi, kao i svi sportovi, su, prije svega, zdravi – u razvoju, zbog socijalizacije, izgradnje ličnosti… Teško je, ipak, promijeniti neke stavove”.

Ivana, ipak, ima nasljednicu u bazenu na Škveru.

Vjera Bulajić je njena sestričina, ima 13 godina, trenira sa dječacima Jadrana…

“Svi su je sjajno prihvatili, ljudi iz kluba, treneri, dječaci… Klub je, takođe, to ispratio na najbolji način, promovisao djevojčicu koja igra vaterpolo, marketinški i medijski, ali ostala je samo ona, nije bilo većeg interesovanja…”, kaže Ivana.

Da li tetka planira da Vjeri omogući da nastavi karijeru u Beogradu, krene njenim stopama…

“Ja bih voljela, ali vidjećemo sve. Vidjećemo i kakve su njene želje”.

Ivana Ćorović je po dolasku u Beograd, igrala za Taš, pa za Crvenu zvezdu, gdje je i završila karijeru. Nakon dominacije srpskim klupskim ženskim vaterpolom, osvajala je trofeje u Turskoj, igrajući za Galatasaraj, pa u Rumuniji sa Rapidom iz Bukurešta, bila je u holandskom Dehamu…

Sa selekcijom Srbije, čija je članica bila od 2003. do prošle godine, učestvovala je na tri Evropska prvenstva, željela je još jedno veliko takmičenje, ali se ispriječila povreda.

Kraj igračke karijere nije, međutim, označio i rastanak od vaterpola, naprotiv – počela je novi, trenerski put…

“Kako nisam mogla da igram zbog povrede na posljednjem EP, bila sam dio stručnog štaba. Sada imam svoju selekciju, a radim i kao tener u Crvenoj zvezdi”, kaže Ivana.

Vaterpolisti su navikli Srbiju na pobjede i medalje, mogu li vaterpolistkinje da u doglednoj budućnosti urade nesto slično…

“Mislim da mogu. Igramo često u Mađarskoj, Grčkoj… učestvujemo na turnirima i veliki takmičenjima. U 17 selekcija Srbije je bila šesta u Evropi. Problem je baza, masovnost, nemamo veliki broj djevojčica, a , takođe, još smo u fazi izgradnje sistema rada. Ide dobro, napredujemo, vjerujem da će to dati rezultat u bliskoj budućnosti. Ja sam u finišu moje karijere zaista uživala igrajući sa mlađim djevojkama, osjetila sam neku novu energiju, novi entuzijatam i sve to daje nadu da jesmo na dobrom putu”, ističe Ivana Ćorović.

Ivana je minulih dana boravila u svom rodnom gradu, gdje na čuveni Škver dovela djevojčice koje vodi u Crvenoj zvezdi.

“To je kombinovana selekcija, u njoj su i djevojčice koje su rođene i 2013. godine, ali i djevojke od 17-18. Super smo radili, imali smo super uslove, Škver je posebno mjesto. Veliki zahvalnost dugujemo Jadranu i Milošu Mračeviću na organizaciji, a prije svega na gostoprimstvu. Dočekani smo otvorenog srca i raširenih ruku”, ističe Ivana Ćorović. 

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Intervju