Pratite nas

Borilački sportovi

Evo zašto je olimpijska šampionka tužila Trampa i druge slavne ličnosti: Povrijedili su moju, čast moje porodice i moje zemlje

Olimpijske igre su završene prije pet dana, ali se utisci još sabiraju. Priča koja je i obilježila Pariz bila je slučaj alžirske bokserke Imani Kelif.

Imani je osvojila olimpijsko zlato u Parizu, ali je njen dominantni nastup obilježio i skandal – od početka bokserskog turnira suočena je sa teškim optužbama, nakon što se otkrilo da ima višak testosterona, doživjela brojne i gnusne uvrede na društvenim mrežama, uz tvrdnje da je muškarac, ili transrodna osoba, te da ne bi trebalo ni da nastupi na Igrama.

“Naravno da me je pogađalo, da me boljelo… Ne mogu ni da opišem strah koji sam osjećala. Pitala sam se gdje sam pogriješila, zašto se ovo događa. Bila sam jako uplašena, ali hvala Bogu, uspjela sam da se izborim sa strahovima. Hvala psiholozima na pomoći. Scenario koji sam imala u glavi je zastrašujuća, ali ljudi u Alžiru i arapskom svijetu su bili uz mene, znali su ko je Imani Kelif sa svojom ženstvenošću, hrabrošću, vjerom i voljom”, kazala je Alžirka.

Nakon Igara Imani Kelif je odlučila je da podnese tužbu francuskim sudovima zbog uvreda i ponižavanja na polnoj i rasnoj osnovi. U tužbi se pominju i slavne ličnosti, jedna od njih je Donald Tramp, i veoma bogate – kao što su Elon Mask, vlasnik društvene mreže X, i književnica Džej Kej Rouling.

“Cijela kampanja ne bi bila tako zastrašujuća da je nisu podržali političari, biznismeni, pa I veliki sportisti, umjetnici, svjetske zvijezde… To što su pisali Mask, Tramp – to je ubrzalo lavinu”.

Nije poznato kakvu vrstu odštete traži Imani Kelif, a na francuskom sudu je da odluči da li je tužba dovoljno potkrijepljena da bi proces počeo.

“Iskreno, žao mi je ako neko misli da miješam politiku i sport. Politika se umiješala u sport, političari su ti koji su pokrenuli sve, ušli u moju privatnost, vrijeđali me. Nemaju pravo da pričaju o meni laži, da vrijeđaju mene, čast moje porodice, moje zemlje, žene Alžira i arapskog svijeta. Cijeli svijet zna da sam muslimanka. Ako mi se neko izvini, sigurno ću prihvatiti izvinjenje. Onima koji ne žele da se pokaju za uvrede, poručujem – ja sam žena, ja ću ostati žena, a moja čast je iznad svega”, kazala je olimpijska šampionka.

Kelif i advokatski tim su priložili dokaze da je ona žena, da je kao takva rođena i odrasla. Takođe, priloženi su materijali koji potvrđuju da ima hormonalni poremećaj zbog kojeg joj se stvaraju muški hromozomi. Imani Kelif ima 25 godina, a osvojila je zlato u kategoriji do 66 kilograma.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Borilački sportovi