Pratite nas

Ostali Sportovi

Sa samrtne postelje do najveće scene: Bivši partner joj pucao u oko, a sada pogađa „desetke“

Photo by Mark Reis, USOPC

U susret Paraolimpijskim igrama, koje počinju večeras, svijet se upoznaje sa životnim pričama učesnika.

Jedna od najupečatljivijih i najdramatičnijih je ona američke streličarke Trejsi Oto, koja je ostala invalid nakon što je prije pet godina preživjela brutalan napad bivšeg momka.

Trejsi je prije nekoliko mjeseci dobila informaciju da će predstavljati američki tim u streličarstvu, u mješovitim timovima s partnerom Dćejsonom Tabanskim i u kvalifikacijama za pojedinačno takmičenje.

“Ručala sam, u ustima sam imala zalogaj i tako sam jela i plakala. To je tako kul. Od samrtne postelje do Paraolimpijskih igara. Kakvo ludo putovanje“, rekla je Oto za BBC.

Baš je tako, Tejsi ne pretjeruje kad tako kaže jer je zaista prije pet godina bila na korak do smrti.

U septembru 2019. prekinula sa svojim dotadašnjim partnerom jer više nije mogla da trpi njegove nasilne ispade i premlaćivanja.

„Izbacila sam ga iz stana nakon što me je ponovo prebio i promijenila sam sve brave. Upoznala sam zatim Rikija, sa kojim sam ostvarila lijepu vezu. Jedne noći, mjesec nakon što sam prekinula vezu sa bivšim momkom, vratili smo se Rikijevoj kući nakon izlaska, otišli na spavanje. Odjednom, čula sam užasnu buku i svjetlo svjetiljke na svom licu. Ništa mi nije bilo jasno. Bila sam sasvim zbunjena. Tada sam shvatila da je to moj bivši“, priča Amerikanka i nastavlja:

“Kupio je vazdušni pištolj ogromne snage, nešto najbliže pravom vatrenom oružju, a sa sobom je ponio nož i lisice. Provalio je, probudio nas i urlajući nas je natjerao da ustanemo iz kreveta.“

Bivši partner u pomahnitalom bijesu je rekao da će ih pobiti, a ako ne ubije potom i sebe, da će pozvati policiju.

Najprije je Trejsi udario u glavu nekoliko puta, a onda Rikiju pucao u lice i dvaput ga ubo nožem u leđa, zbog čega je ovaj doživio kolaps pluća.

Zatim je pucao u Trejsi, kroz njeno lijevo oko, ubo je nožem u vrat i nakon toga seksualno napastovao. 

Odmah nakon što je napravio to što je napravio, nazvao je policiju. Predstavio se i rekao adresu. „Upravo sam ubio svoju djevojku i njenog novog momka“, rekao je policiji, koja je odmah stigla na mjesto zločina i odvela ga. 

U januaru 2023. napadač je priznao krivicu po dvije tačke optužnice za provalu s napadom, dvije tačke za pokušaj ubistva prvog stepena, jednu tačku za seksualno zlostavljanje i dvije tačke za nanošenje teških tjelesnih povreda.

Riki se oporavio, ali Trejsi je ozbiljno stradala. Nakon napada ostala je paralizovana od grudi prema dolje s ograničenom upotrebom ruku i šaka, a izgubila je i lijevo oko.

Takođe, više ne može da se znoji ili pravilno reguli[e tjelesnu temperaturu. Napad je zauvijek promijenio njen život. Gotovo pet godina kasnije ona još uvijek uči kako funkcioniše njeno tijelo.

„To je više od same paralize i invalidskih kolica koja vidite izvana, puno se toga događa iznutra što više ne funkcioniše. Moja je dijafragma paralizovana, moje tijelo više ne reguliše svoju temperaturu, a to znači da više ne mogu da se znojim“, priča i dodaje:

“Dakle, ako sjedim na suncu, kao što to radim dok pucam, moje tijelo i moja unutrašnja temperatura postaju nevjerovatno visoki. Tako da moramo učiniti sve što možemo kako bismo bili sigurni da se ne pregrijem i ne doživim toplotni udar. Uz to, kako moj mozak ne komunicira s ostatkom tijela, dođe li do neke povrede, to ne mogu osjetiti.”

Trejsi Oto je prije napada imala ambicije da bude model. Preko noći se sve promijenilo. Tako je u martu 2021. iz čiste znatiželje odlučila da proba da se bavi se sportom o kojem do tada nije imala pojma. 

„Bila sam u autu s Rikijem i razmišljala o tome kako imam puno slobodnog vremena. Nisam više mogla da obavljam klasične poslove i samo sam rekla: ‘Zašto ne streličarstvo?’ Riki me zbunjeno pogledao i rekao mi je da mi ruke ne funkcionišu.“

Nije odustajala. Istraživala je što se sve može napraviti i shvatila je da postoji prilagodljiv kurs streličarstva, a zbog svog invaliditeta, mora da puca s posebno dizajniranim pojasom.

Prije je ispuštala strijele s desnog ramena, ali sada koristi usta kako bi ispalila strijelu. Već prvim hicem je pogodila u sredinu mete i tada se zarazila. Pojavile su se ambicije i odlučila je da pokuša da izbori Paraolimpijske igre. 

Krenula je na turneju po SAD na kvalifikacionim turnirima. Cilj je ispunila prošlog ljeta, stigla je do olimpijske norme.  

„Moj život je sada puno bolji, puno šareniji i s više ljubavi i smijeha nego što je bio prije“, rekla je Trejsi Oto, koja je zaista, baš kako je rekla, sa samrtne postelje završila na Paraolimpijskim igrama. 

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi