Pratite nas

Rukomet

Đukanović odlikovao „lavice“ Ordenom Crnogorske zastave I stepena

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović odlikovao je žensku rukometnu reprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena, nakon što su na Evropskom prvenstvu osvojile bronzanu medalju.

Đukanović je, na svečanom prijemu povodom tog uspjeha, kazao da je, poštujući rezultat koji su postigle, kao i rezultate generacija rukometašica koje su prije njih isto tako sa ponosom nosile dres sa državnim grbom, uvjeren da će i nove generacije nastaviti da reprezentuju na najdostojanstveniji način crnogorski sport i Crnu Goru.

„Smatram privilegijom priliku da vas lično pozdravim i da vam u ime ukupne crnogorske javnosti i u svoje ime zahvalim na još jednom velikom sportskom podvigu kojim ste kao mnogo puta do sada obradovali naciju i slavili ime Crne Gore“, rekao je Đukanović.

„Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici: od čega su, zapravo sazdane ove djevojke. Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klubskog ženskog rukometa i besprekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države“, rekao je Đukanović.

On je naglasio da su u savremenom sportu vrhunski rezultati najčešće su “utemeljeni u razuđenoj klupskoj i mnogobrojnoj igračkoj bazi, moćnoj finansijskoj podršci države i sponzora i veoma razvijenoj sportskoj infrastrukturi”.

„Nažalost, u Crnoj Gori, kao i sličnim, manjim i manje razvijenim zemljama to nijesu, niti realno mogu biti uporišta konkurentnosti na prestižnoj sportskoj sceni kakva je evropska. Zato se na reprezentativna i klubska dostignuća crnogorskog rukometa, posebno ženskog, a na našu radost sve više i muškog gleda kao na fenomen koji izaziva sportsko i svako drugo poštovanje vjerne publike, kao i svih konkurenata“, rekao je crnogorski predsjednik.

Posebno se obratio Jovanki Radičević, koja je izabrana u idealni tim Evropskog prvenstva na posljednjem velikom takmičenju u crnogorskom dresu.

„Jovanka nas je na takva, najbolja izdanja odavno navikla. Danas, na kraju njene briljantne karijere u nacionalnom dresu tokom koje nas je uvijek činila ponosnim, uzdižući ugled i slavu Crne Gore, prilika je da joj još jednom zahvalimo za sve što je učinila za crnogorski rukomet, i za rukomet uopšte, kao i za odanost reprezentativnom dresu i svojoj državi“, rekao je Đukanović.

On je čestitao i Bojani Popović prvi veliki uspjeh na poziciji selektorke.

„Vjerujemo da će i u tom odgovornom poslu dostići visine koje je ostvarila kao jedna od najboljih igračica svijeta i dugo vremena glavni akter svih naših olimpijskih i evropskih rukometnih uspjeha“, rekao je Đukanović.

On je čestitao i Rukometnom savezu, na čelu sa Petrom Kapisodom, na uspješnoj realizaciji aktivnosti na pripremi i organizaciji dijela Evropskog prvenstva u Podgorici.

Đukanović je naglasio da uspjesi rukometašica inspiracija desetinama hiljada vjernih navijača koji su ih pratili sa istim žarom i u sportskim dvoranama, i kraj malih ekrana, svim časnim građanima Crne Gore, ljudima širom svijeta.

„Primjer kako treba poštovati i voljeti svoju zemlju i ponositi se njenim simbolima. Primjer kako se zajedništvom i međusobnim uvažavanjem, uz punu posvećenost i nesebičnost mogu ostvarivati veliki uspjesi i na ličnom i na državnom planu. Zato želim da izrazim zahvalnost i poštovanje moćnoj armiji vaših fanatičnih navijača, koji su i ovog puta, ne samo u Podgorici nego i u Skoplju i Ljubljani pokazali kako se poštuje sportsko umijeće, ali, ne manje od toga kako se cijeni vjernost svojoj državi“, rekao je Đukanović.

Kapitenka Jovanka Radičević zahvalila se Đukanoviću na prijemu i dodijeljenom ordenu, navodeći da su rukometašice svojim djelima pokazali još jednom na koji način treba voljeti svoju državu i kako treba pjevati himnu.

„Meni je bila izuzetna čast i privilegija biti dio ovog tima. Za nas je crnogorski dres sve na svijetu. Hvala na ordenu koji ste nam dodijelili, ovo je velika čast. Sigurna sam da će mlade lavice i u budućnosti dostojanstveno braniti boje svoje države. Da je vječna Crna Gora“, rekla je Radičević.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Rukomet