Pratite nas

Borilački sportovi

Human gest za dobrobit sporta: Amerikanka će nakon smrti donirati mozak da bi se sprovela važna istraživanja

Džuli Kedži (42), bivša američka MMA borkinja, pati od simptoma Hronične traumatske encefalopatije (CTE) vjerovatno zbog udaraca koje je primila u glavu, a od kada se povukla 2013. pati od depresije, nedostatka sna, anksioznosti…

Zbog svega toga, ona je već pristala da donira svoj mozak nauci nakon što umre.

Hronična traumatska encefalopatija (CTE) je stanje mozga povezano sa ponovljenim udarcima u glavu i potresom mozga. Ovo posebno stanje može postepeno dovesti do demencije i može se sa sigurnošću dijagnostikovati tek nakon smrti.

Iz tog razloga, Džuli Kedži, MMA šampionka, odlučila je da donira svoj mozak nakon smrti, kako bi naučnici mogli da istražuju i konačno mogu da postave tačnu dijagnozu i takođe koriste rezultate za dobrobit sporta.

Kedži je imala 29 profesionalnih mečeva, pobijedivši u 16, prije nego što se povukla poslije četiri uzastopna poraza. Cijena karijere bila je ozbiljna i osnovana sumnja da boluje od Hronične traumatske encefalopatije, jer pati od depresije, anksioznosti, nedostatka sna, hiperaktivnosti i impulsivnosti.

„Čini se da je to sasvim normalna stvar“, rekla je za BBC Sport, dodajući:

„Dosta su me udarali u glavu, pa hajde da vidimo šta je tu i da izvučemo nešto dobro od toga, za budućnost. Ako je to način da nastavim da promovišem MMA i unaprijedim nauku posvećenu ženama u sportz, onda… da! Želim da vratim nešto ovom sportu, posebno ženama, jer postoje studije o mozgu muškaraca, ali možda postoji nešto potpuno drugačije iz perspektive sportistkinja.“

Kedži objašnjava da je njena ljubav prema sportu tjera da pokuša da ga poboljša na bilo koji način, objašnjavajući kako istraživanja mogu pomoći sportistima prije nego što dođu do prekretnice:

„Ako se čini da sportistkinja ima, na primjer, obim mozga koji je veći od normalnog, ili se obim povećava, onda ona neće moći da dobije licencu i moraće da napusti sport. Želimo da otkrijemo anomalije prije nego što bude kasno. Mnogo volim ovaj sport i želim da bude bolji. Ako ostanete u ovom sportu dovoljno dugo, patićete. Sportisti i sportistkinje moraju da budu zaštićeni“.

Prema istraživačima i naučnicima, UFC, moćna borilačka organizacija, ima veliki dio odgovornosti u ovim slučajevima, čak i kada je riječ o takmičarkama i takmičarima koji se bore na nižem nivou, dok su, s druge strane, naučne istrage i pretrage počele značajno da se povećavaju.

Džuli Kedži je odlučila da napravi još jedan korak ka značajnim medicinskim istraživanjima, vezanim za borilačke sportove.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Borilački sportovi