Pratite nas

Intervju

Sport i gojaznost: Dino Radončić otkriva kako mu sport pomaže u borbi protiv kilograma

O važnosti bavljenja sportom u borbi protiv gojaznosti pričali smo sa još jednim vrhunskim crnogorskim sportistom – Dinom Radončićem.

Košarkaški reprezentativac, koji će karijeru nastaviti u minhenskom Bajernu, kaže da je i on kao dijete imao problema sa viškom kilograma.

Ipak to što dolazi iz sportske porodice, uticalo je da i sam krene rano da se bavi sportom.

Ne rukometom, kao otac, ali ni košarkom koja je kasnije postala njegov život. Već fudbalom. To mu je pomoglo da se izbori sa viškom kilograma.

„Sport je važan zbog zdravog načina života i sve što ide uz to. Rad, disciplina, i timski duh. Što prije moguće to je bolje za djecu da uđu u sport. Ja sam počeo sa šest godina da igram fudbal i mislim da je to dobro vrijeme“, kaže Dino za Sportfem.

Uz treninge, vrlo je važno i kako se djeca hrane.

„Bio sam gojazan kao mali, ali nijesam imao problema zbog svakodnevnih košarkaških treninga. Svakako je bitno u mlađim danima paziti na količinu šećera koju unosimo.“

I sada, kao profesionalni košarkaš, vodi o svemu računa. Jer ni sportisti, makar veći dio njih, nemaju luksuz da jedu neograničeno i ne treniraju čak ni kada je pauza.

„Kontrolišem težinu tako što pokušavam svaki dan da odradim neki trening, da li teretana da li teren. Tako ostanem u nekoj dobroj formi, jer svaki kilogram viška osjetim kasnije na terenu, a to nije dobro. Obavezno vodim računa i o kontrolisanoj ishrani, to je i najvažnije, jedino tako mogu se kontrolisati kilogrami. Kad se pretjera, onda par dana se mora iskontrolisati uz dobar trening.“

Bivši košarkaš Reala, Burgosa, Saragose, Mursije, Tenerifa nema nikakvu dilemu da je sport pravi izbor:

„Preporučio bih svima, jer nema ništa zdravije i ljepse. Definitivno je prečica za dobar život, jer kako kažu u zdravom tijelu, zdrav duh.“

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Intervju