fbpx
Pratite nas

Rukomet

Itana uživa u Budimpešti: Kao da sam godinama u FTC-u

foto: Csaba Krizsán

Zadovoljna je sa prvih šest mjeseci u dresu FTC-a Itana Grbić.

Ekipa crnogorske reprezentativke je pretrpjela samo dva poraza, po jedan u Ligi šampiona i prvenstvu Mađarske i sa velikim ambicijama nastaviće sezonu.

„Dosta dobrih stvari smo uradili u polusezoni. Mislim da smo pokazali lijep i brz rukomet. Ovo je mlada ekipa, a daleko od toga da je neiskusna. Lično mi prija atmosfera, a iskreno, iznenadila sam se brzinom prilagođavanja. Nijesam imala neki drugi izbor, natjerala sam sebe da moram i u suštini sam morala sve brzo da pohvatam jer je moja pozicija takva kakva jeste. Da se ne lažemo, psihički i fizički bilo je teško, jer se ovdje mnogo trči i trenira, a kako je vrijeme prolazilo sve više sam osjećala sigurnost. Prosto, kao da sam godinama u FTC-u“, rekla je Itana, a prenosi Pobjeda.

Klub iz Budimpešte se uglavnom oslanja na domaće snage.

„Čak je ove godine možda i najviše strankinja. Inače se oslanjaju na domaći kadar, konkretno na djecu iz akademije. Cijene i poštuju svoje igračice i uvijek su im prioritet i uvijek će one dobiti prve šansu. Zaista se radi o vrhunskoj školi u što sam se uvjerila. Klub razmišlja i o reprezentaciji i smatram da su dobar primjer.“

Itana uči mađarski jezik kako bi se lakše snašla na terenu, ali i van njega.

„Učim jezik iz poštovanja prema njima. Dočekali su me lijepo, prihvatili i cijene me. Mada je i dobro znati osnovne stvari zbog komunikacije na terenu. Teško je savladati sve, a neke fraze i riječi rukometne sam naučila. Slagala bih kada bih rekla da se ne osjećam lijepo, ali život me toliko demantovao u ovim stvarima… A i takva sam osoba da u dan prelomim. Sredinom januara ću pričati o daljim planovima, a sa FTC-om sam ljetos potpisala ugovor na ,,godinu plus godinu“.

Iako „lavice“ na nedavnom Svjetskom prvenstvu nisu ostvarile rezultat na koji smo navili od njih, Itana se zadovoljna vratila sa Mundijala.

„Rezultatom se ne možemo pohvaliti, ali moj osjećaj i ispunjenost pri povratku iz Španije nema cijenu. Srećna sam, s obzirom na sve okolnosti zbog kojih smo realnije sačekali nastup, kako smo rasli i na koji način smo čekali mečeve. Nevjerovatno je što smo nakon poraza brzo ustajale i u novu utakmicu ulazile sa motivom da pobijedimo. I van terena je bila jaka energija, prosto se osjetila zdrava, porodična atmosfera. Mislim da je upravo to falilo u nekim situacijama reprezentaciji kada je imala kvalitet za medalju.“

Da je ekipa bolje koristila šanse u napadu, plasman bi sigurno bio povoljniji.

„Što se tiče same igre ne mogu da kažem da napad nije funkcionisao jer smo stvarale šanse. Druga stvar je što smo promašivale. Protiv Slovenije stvorile smo 22 čiste situacije i promašile. Ne znam koja ekipa može da dobije utakmicu sa toliko promašaja, a uzgred smo i njihovu golmanku proslavile. Sve u svemu, više je stvari zbog kojih ohrabrene čekamo nove obaveze. Imaćemo čemu da se nadamo, a sigurna sam kada se vrate Đurđina Jauković, Jelena Despotović i Milena Raičević da će slika na Evropskom prvenstvu biti mnogo bolja.“

Već sjutra će njen FTC igrati protiv Budućnosti u Ligi šampiona.

„Raduje me da Budućnost napreduje i raste, na kraju su djevojke pokazale i koliko pobjedom nad Brestom. U kakvom god stanju da je bio vicešampion Evrope, pa i da je imao najgori dan, u tom momentu raspolagao je sa kvalitetnijim igračicama. Međutim, sport je pokazao da imena ne dobijaju utakmice, već timski duh. Iskreno, radovala sam se trijumfu zbog Bojane, koja je od početka najavljivala lijepe stvari, a malo ko je vjerovao. Uspjela je u kratkom periodu da dođe do onoga o čemu je pričala. Mada je Budućnost takva karakterna ekipa i u kakvom god da je sastavu teško je igrati protiv nekoga ko ne da na sebe. Možda trenutno nema iskustva i kvalitet, ali timski duh je od svega važniji. Budućnost je takav klub – ko god da dođe od prvog dana osjeti ljubav prema dresu i potrebu da ide preko mogućnosti“, istakla je Itana Grbić.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Rukomet