fbpx
Pratite nas

Borilački sportovi

Kako je najveća šampionka pobijedila traume: Imaću hiljadu borbi ako mogu da promijenim živote hiljadu ljudi

FOTO: PFL

Kajla Herison je dvostruka olimpijska šampionka u džudou, dvostruka svjetska šampionka u MMA i jedna od najplaćenijih takmičarki u ovom sportu.

Ali, zbog njenih iskustava iz tinejdžerkskog doba, čudo je da je uopšte i imala šansu da sve to ostvari.

„Kada ste seksualno zlostavljani, kada prolazite kroz sve teškoće u životu, veoma je teško vidjeti svjetlo na kraju tunela“, kaže ona za BBC Sport.

Kajla je bila „na dnu“, imala suicidne misli.

“Nisam željela više da živim”, kazala je.

Zlostavljao ju je njen trener džudoa. Nakon što je njena majka to prijavila policiji, on je uhapšen, proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora.

Nakon osude, uz podršku prijatelja i porodice koji su je bezuslovno voljeli, mogla je da počne da se liječi.

Naučila je da te užasne događaje pretvori u pozitivne promjene.

Napisala je knjigu sa detaljima o iskustvima, sa ciljem da podigne svijest o seksualnom zlostavljanju djece, a sada koristi svoj status velike zvijezde borilačkih sportova da promoviše svoju poruku.

„Volim da se borim i izazov da budeš zatvoren u kavezu sa nekim drugim – moraš da primijeniš svoj plan i imaš srce – volim sve to“, kaže 31-godišnjakinja.

„Ali to je veoma sebično – nekoga udaram u lice. Međutim, to što sam daje mi priliku da promijenim svijet. I da pošaljem poruku mladim djevojkama da kažu otvoreno da su silovane, da se bore da ustanu iz kreveta i da joj je moja knjiga dala nadu. Imaću hiljadu borbi ako mogu da promijenim živote hiljadu ljudi.“

Neporažena u 13 profesionalnih borbi od prelaska na MMA 2018. godine, Herison je postala jedna od najvećih majstora mješovitih borilačkih vještina na svijetu.

Kaže da je ključni razlog njenog uspjeha promjena načina razmišljanja nakon usvajanja dvoje djece 2020.
Dobila je starateljstvo nad nećakinjom Kajlom i nećakom Emerijem kada je njen očuh, koji je u to vrijeme brinuo o djeci, iznenada umro.

„Moj pravi otac nije bio dio mog života – bio je alkoholičar i nasilnik prema mojoj majci – i mislim da sam cijelog života bila toliko nestrpljiva da dobijem ljubav, i pronašla sam je tako što sam bila uspješna u džudou, time što sam bila olimpijski šampion. Ali, tek kada imam svoju djecu, shvatila sam da ne morate biti savršeni da biste bili voljeni – možete jednostavno biti ono što jeste. Sada više ne radim ovo da bi me svi voljeli – ja to radim zato što to volim. Želim da pomažem ljudima, želim da učinim svijet boljim”.

Harison kaže da je sada srećnija nego što je ikada bila.

„Definitivno mogu da kažem da sam blagoslovena“, rekla je Herison.

„Naša porodica ima dugu istoriju trauma, tako da je to što mi je data prilika da vodim drugačiji možda najbolja stvar koju ću ikada učiniti u životu”.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Borilački sportovi