Pratite nas

Fudbal

Ko je žena o kojoj priča fudbalska planeta: Bitan je kvalitet, a ne pol

Predsjednik Uniona Zingler i Mari-Luiz Eta, FOTO fc-union-berlin.de

“Nisam ponosna zbog činjenice da sam jedina žena ovdje. Srećna sam da mogu da radim taj posao, a ne vidim razliku radi li muškarac ili žena u omladinskom fudbalu. Bitan je kvalitet trenera, na terenu i izvan”.

Tako je sebe opisala Mari-Luiz Eta (32), žena koja je ispisala istoriju njemačkog njemačkog fudbala kad je ove sezone postala prva pomoćna trenerica nekog bundesligaškog kluba.

To je Union Berlin, a nakon što je prvi trener Marko Grote dobio otkaz, na klupi ga je naslijedio Nenad Bjelica. Hrvat još nije posložio cijeli stručni štab, ali je najavio da bi prvi put u životu mogao da sarađuje sa ženom.

Ko je Mari-Luiz Eta?

Bila je vrhunska igračica, u veznom redu, igrala je za Potsdam, Hamburg, Klopenburg i Verder, a s Potsdamom je 2010. osvojila Ligu šampiona te tri uzastopna naslova njemačkih prvakinja.

Sa samo 26 godina otišla je u igračku penziju i odmah počela da trenira mlađe selekcije Verdera. Bila je u štabovima selektora ženske njemačke reprezentacije U-15 i U-17, a onda je uz Grotea počela da radi s mladim igračima Uniona.

Također bila je jedna od prvih trener(ic)a koja je u pandemiji koronavirusa treniranje preselila online. Na YouTube je plasirala niz Werderovih treninga.

“Nedostaje mi teren s momcima, vrijeme u svlačionici i trenerska ekipa s kojom sam bila okružena, ali važno je da ne stanemo i da igrači i djeca i dalje vježbaju”, govorila je tada o svojim trenerskim predavanjima na YouTubeu, a nakon što je dobila trenersku A licencu 2022. naglasila je:

“Hodala sam cijeli dan okolo i osjećala da mi srce kuca na 300 otkucaja u minutu! Stavila sam sebi veliki pritisak jer sam htjela da se pokažem se, a bilo je izazovno. Dan je bio napet i prelijep, emotivni haos”.

“Nismo mi odlučili da ženu imenujemo za pomoćnog trenera, to bi samo diskreditovalo odluku. Odlučili smo unaprijediti čovjeka koji već radi s našom ekipom”, rekao je predsjednik Uniona Dirk Zingler nakon što je Eta postala pomoćna trenerica.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal