Pratite nas

Ostali Sportovi

Na granici mogućeg: 500 dana pod zemljom, bez kontakta sa spoljnjim svijetom, bez ijedne riječi…

Beatris Flamini, 50-godišnja španska ekstremna sportistkinja, kompletirala je podvig koji se graniči sa nemogućim – izašla na površinu zemlje nakon što je provela 500 dana živjeći 70 metara duboko u pećini blizu Granade, bez kontakta sa spoljnim svijetom, u eksperimentu koji su pažljivo pratili naučnici koji žele da saznaju više o ljudskim sposobnostima. umu i cirkadijalnom ritmu.

Beatris je imala 48 godina kada je ušla u pećinu, a dva rođendana je proslavila sama pod zemljom.

Počela je svoj izazov u ​​subotu, 20. novembra 2021.

Medijsko izvještavanje o njenom izlasku na svjetlost proleća bilo je ograničeno, snimak na nacionalnoj televizijskoj stanici TVE pokazao je da nosi tamne naočare dok se penje ka svom timu za podršku smijuči se.

Svoje iskustvo opisala je kao „nenadmašno“.

Pod pritiskom novinara za više detalja, dodala je:

“Ćutala sam godinu i po, ne razgovarajući ni sa kim osim sa sobom. Gubim ravnotežu, zato me drže. Ako mi dozvolite da se istuširam – nisam dirala vodu godinu i po – vidimo se uskoro“.

Flamini je vrijeme pod zemljom provodila radeći vježbe da bi bila u formi i da bi “ubijala vrijeme”, slikajući i crtajući, pleteći vunene kape.

Uzela je dvije GoPro kamere da dokumentuje svoj život u tim uslovima, i pročitala je 60 knjiga i pčopila 1.000 litara.

Nju je pratila grupa psihologa, istraživača, speleologa i trenera fizičke spreme koji su pratili svaki njen pokret i pratili njeno fizičko i mentalno stanje, ali nikada nisu stupili u kontakt sa njom.

Njeno iskustvo su koristili naučnici sa univerziteta u Granadi i Almeriji, proučavali su uticaj društvene izolacije i ekstremne privremene dezorijentacije na percepciju vremena, moguće neuropsihološke i kognitivne promjene kroz koje prolaze ljudi pod zemljom i uticaj na cirkadijalne ritmove i san.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, „najduže vrijeme koje je čovjek preživio zarobljen pod zemljom“ drže 33 čileanska i bolivijska rudara koji su proveli 69 dana na 688 metara pod zemljom nakon kolapsa rudnika bakra i zlata u San Hozeu u Čileu 2010. godine.

Portparol Ginisa nije mogao odmah da potvrdi da li postoji poseban rekord za dobrovoljno vrijeme boravka u pećini i da li ga je Beatris Flamini oborila.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi