Pratite nas

Fudbal

Tajna je u ishrani: Tetka Kok – zbog nje je najbolji golgeter današnjice postao snažan mladić

Nekoliko dana prije ulaska u 2020. godinu, Borusija Dortmund najavila je dolazak Erlinga Halanda iz austrijskog Salcburga za 20 miliona eura.

Njemački mediji su grčevito tražili informacije o mladom napadaču.

Dojče vele je tako snimio 25-minutni dokumentarac pod nazivom: „Kako sam postao Erling Haland“.

Medijski tim nekoliko dana je proveo u Moldeu istražujući sve što čini mozaik života igrača od kojeg se očekuje da ispisuje istoriju fudbala. Navijači Moldea na tribinama stadiona Aker pričali su o najboljim trenucima sa Halandom.

U dokumentarcu se govori o tome kako se mršavi tinejdžer za dvije godine pretvorio u mišićavog sportistu.

Odgovor je došao kada na red dođe razgovor sa Torbjorg Haugen, koja je počela da plače kada priča o (tada) 19-godišnjoj norveškoj zvijezdi…

“Bio je mali, pomalo mršav dječak kada je ušao na teren”, kazala je Torbjorg, šefica kuhinje u norveškom fudbalskom klubu u kome je počela karijera igrača o kome sada priča cijeli svijet.

“Nisam mu spremala ništa posebno, ali sam vidjela mu treba hrana i pitala sam ga šta najviše voli“, sjeća se Tetka Kok, kako je zovu u Moldeu.

“Omiljene su mu bile norveške ćufte. I onda čokoladna torta, ali ne više od zalogaja. On je fantastičan, nedostaje mi Erling“.

Kondicioni trener kluba, Eras Stinslind, blisko je sarađivao sa Norvežaninom tokom njegove dvije sezone u Moledeu.

„Bio je mlad, tanak i visok, ali je još rastao. To je bila ‘koža i kost’. Dakle, to je bio projekat. U Moldeu je porastao osam centimetara. Imao je 16 godina. Kada je te prve godine počeo da raste, morali smo da budemo oprezni na terenu. Morao je da bude u teretani više nego što je želio jer je morao da izbjegne povrede“, priča on.
U njegovom razvoju, ali i usponu, ishrana je bila važan faktor.

Kada je kao tinejdžer dobio nagradu za otkrovenje godine norveškog fudbala, Erling u svom govoru nije zaboravio Tetku Kok.

„Puno hvala ‘tetki’ u Moldeu što je kuvala dobru hranu da bih odrastao.“

„Tetka Torbjorg je radila sa biatloncima i kros-kantri sportistima od 1994. do 2011. godine, i od tada je u fudbalskom klubu Molde. Ona ima ogromnu količinu znanja od kojeg želimo da posebno porodice sa djecom imaju koristi“, piše na sajtu Moldea.

„Prava hrana u pravo vrijeme za maksimalnu dobit je kamen temeljac moje filozofije hrane“, kaže ona u intervjuu za Sirdalmedia.

Gospođa Haugen je počela da kuva za sportiste kada je Orlev Idland, glavni trener za skijaško trčanje i biatlon u Norveškoj, želio da ona bude u njegovom timu da uči sportiste o pravilnoj ishrani.

Pet godina je bila reprezentaciji, bila je član norveškog tima na Olimpijskim igrama u Torinu 2006. Bila je prisutna i na Olimpijskim igrama u Vankuveru, na više svjetskih prvenstava u biatlonu, od Sibira do Ostersunda.

Na kraju se umorila od putovanja – kazala je da je 230 dana u godini bila u putu, pa je 2009. godine pozvana u Molde da igračima i menadžerima kluba drži predavanje o pravilnoj ishrani.

Dvije godine kasnije, Ole Gunar Solskjer, tada trener Moldea, ponudio joj je posao, ali je odbila. Ipak, godinu kasnije je prihvatila poziv i od tada je u fudbalu. Erling Haland je imao sreće…

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal