Pratite nas

Košarka

Amerikanka u ruskom zatvoru: Šta čeka slavnu košarkašicu?

Slavna američka košarkašica Britni Grajner skoro je 30 dana zatvorena u Moskvi. U njenom prtljagu na aerodromu Šemeretjovo pronađeno je ulje kanabisa, pa je završila u zatvoru zbog krijumčarenja narkotika i prijeti joj višegodišnja robija.

Grajner je dvostruka olimpijska šampionka, sa Finiksom je osvojila i WNBA ligu, a dugo godina po završetku američke sezone igra u ruskom Jekaterinburgu.

Posljednji dolazak u Rusiju mogao bi da bude koban za 31-godišnju košarkašicu, nakon što je protiv nje podignuta optužnica za krijumčarenje narkotika.

“U mnogim državama u Americi, lako je kupiti marihuanu. Kao da ste kupili žvakaću gumu. U Rusiji nije tako, oni imaju konzervativniji pristup. Svaka vrsta narkotika je zabranjena, uključujući i ulje kanabisa”, rekao je Piter Mags, profesor na Univerzitetu Ilinois.

Američke vlasti su prošle sedmice pokušale da izdejsvtuju njeno puštanje iz zatvora, ali je Sud u Moskvi odbacio zahtjev i taj i zahtjev njenog advokatskog tima.

Produžen joj je pritvor najmanje do 19. maja.

“To je razlog za brigu. Njena situacija nije dobra, jer ako je pritvor produžen sa dva na tri mjeseca, to znači da njen slučaj ide na višu instancu”, rekao je Mags.

Prema ruskim zakonima, za krijumčarenje narkotika mogla bi da se dobije kazna i do pet godina zatvora, ali često je kazna mnogo surovija za takvu vrstu krivičnog djela.

“To ne bi bio klasični zatvor, već prinudni rad, plašim se. Ali moglo bi i da se riješi drugačije – društveno korisni rad ili deportacija iz zemlje, što bi bilo i najbolje rješenje”, naglasio je Mags.

Britni Grajner je jedna od brojnih američkih košarkašica, koja uporedo sa WNBA ligom igraju i u Rusiji.

“Ona zaradi oko 225 hiljada dolara za četiri mjesca u WNBA ligi, možda može i pola miliona dodajući marketing i bonuse. Ali, u Rusiji zaradi i milion i to je razlog njenog odlaska, kao i odlaska mnogih drugih igračica. Novac je u pitanju, a košarka je njihov posao. Ruski klubovi su bogati, dobro plaćaju i malo ko bi odbio mogućnost da zaradi toliko novca”, objašnjava novinar Dag Fajnberg.

Kako navode ruski mediji Grajner dijeli ćeliju sa još dvije zatvorenice, a jedinu zamjerku koju ima jeste dužina kreveta, koji je prekratak za njenih 206 centimetara.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Košarka