Pratite nas

Fudbal

Fascinantna Nadia Nadim – Oca su joj ubili talibani, govori devet jezika, završila je hirurgiju i briljira u dresu Danske

foto: Screenshot Youtube

Da život zna da ispiše nevjerovatne priče, primjer je danska fudbalska reprezentativka rođena u Avganistanu, Nadia Nadim.

Kada je imala samo 11 godina tadašnji režim u Avganistanu ubio joj je oca, inače vojnog generala.

Poslije porodične tragedije odlučila je da doputuje u Dansku, gdje je započela fudbalsku karijeru.

„Dva mjeseca nakon ubistva oca, stigle smo u Dansku. Bile smo iscrpljene, gladne, napaćene. Kada nas je vidio policajac, donio nam je banane, mlijeko i tost. To je bio mali gest, ali mogu da je nazovem najljubaznijom stvari koju je neko nekada uradio za mene“, prisjetila se Nadia dolaska u Skandinaviju i dodala:

„Dok sam bježala iz Avganistana, samo sam razmišljala kako da preživim. Vjerujem da je tako sa mnogom djecom u svijetu.“

Živjela je izbjegličkom kampu blizu kojeg su se nalazili fudbalski tereni. Tu je počela ljubav prema najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

Dok je kroz ogradu gledala momke koji trče za loptom, željela je da bude kao oni.

foto: Screenshot Youtube

U početku nije imala loptu, već je uveče u šumici pored terena tražila neku, koja bi završila preko igrališta.

Karijeru je počela sa 17 godina, a sada sa 33 je među najboljim fudbalerkama na svijetu.

Ističe da joj novac nije bio primarna stvar kada je počela da igra fudbal.

„Ne igram fudbal zbog novca. Sigurna sam da ću dovoljno za život zaraditi kao ljekarka“, rekla je Nadim, koja je paralelno sa fudbalskom karijerom studirala hirurgiju.

Iako su je nagovarali da izabere fudbal ili medicinu, vjerovala je da može da bude uspješna na oba polja i bila je u pravu.

Trenutno organizuje sportske manifestacije u izbjegličkim kampovima, kako bi navela što više djece da se bave sportom.

foto: Screenshot Youtube

„Nikada nemojte da dopustite da vam neko oduzme snove. Borite se za njih i sigurna sam da će se ostvariti“, poručila je Nadia.

Jedinstvena je u svijetu i po tome što tečno govori devet jezika, a uticajni Forbs je 2018. uvrstio među 20 najuticajnijih žena u svijetu sporta.

Danskoj je za gostoprimstvo u najtežim životnim trenucima odgovorila na terenu. Odigrala je 98 utakmica i dala 38 pogodaka.

Postigla je gol i u finalu prvenstva Evrope prije četiri godine, kada su Dankinje izgubile od Holandije 4:2.

Nakon titule koju je prošle sezone osvojila u dresu Pari Sen Žermena, odlučila je da se vrati u Ameriku poslije četiri godine i potpiše ugovor sa Rasingom, gdje će pokušati da nastavi fenomenalnu karijeru tokom koje je igrala za danske Viborg, Skovbaken i Hjering, američke timove Skaj Blu i Portland, zatim Mančester siti i na kraju za pomenuti Pari Sen Žermen.

https://youtube.com/watch?v=Xk7ISpvkJ70

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal