Pratite nas

Miks

Diskvalifovana paramaratonka traži medalju nazad

foto: Printscreen Youtube

Španska paramaratonka Elena Kongost, diskvalifikovana tokom maratona za slabovide na Paraolimpijskim igrama u Parizu, preduzeće pravosudne mjere da joj se vrati bronzana medalja, saopštio je njen advokat, a prenosi Sport Klub.

Belgijski advokat Žan-Luj Dipon apelovao je na „osjećaj sportske pravde i pravičnosti“ kako bi se došlo do ispravnog rješenja i sportistkinji dodijeli bronzana medalja „koju je s pravom osvojila“.

Elena Kongost je 8. septembra, tokom maratona za slabovide završila treća, ali je diskvalifikovana jer je dva metra od cilja, pustila konopac koji ju je povezivao sa vodičem, jer je on u tom trenutku imao grčeve. To je uradila da njen vodič ne bi pao.

Bronzanu medalju je dobila Japanka Misato Mičišita, koji je stigla više od tri minuta poslije Elene Kongost, paraolimpijske šampionke 2016. godine u Rio de Žaneriju.

Belgijski advokat u svom pismu priznaje da je pravilo „zabrane puštanja konopca u principu opravdano, jer je njegov cilj da se izbjegne prevara, ali uvjerava da je ovde „riječ o pomoći licu u opasnosti“.

Advokat je dodao da Elena Kongost, pošto je pustila konopac, nije ugrozila nijednu drugu takmičarku.

U pismu se nadležnima organima daje rok do 20. oktobra da „prijateljski“ isprave svoju odluku i smatra da bi „dodjela bronzane medalje Eleni Kongost kao njenoj konkurentkinji bila najbolje rješenje“.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Miks