Pratite nas

Košarka

Bojana Marković, jedina dama u muškom svijetu crnogorske košarke

FOTO Privatna arhiva

Vidjeti ženu u stručnom štabu muške košarke – neobično je i rijetko.

Takvih primjera je malo u svijetu, Crna Gora nije izuzetak – ipak, postoji.

Bojana Marković jedina je dama u muškoj seniorskoj košarci u našoj zemlji, članica je stručnog štaba Primorja iz Herceg Novog, člana Prve košarkaške lige.

“Ubrzo nakon završetka fakulteta i povratka u Herceg Novi dobila sam ponudu predsjednika Primorja 1945 Željka Roganovića, koji mi je tom prilikom predočio viziju formiranja besplatne škole košarke i rada sa mlađim kategorijama. Nijednog trenutka se nijesam dvoumila da prihvatim poziv, jer je to za mene predstavljalo izazov, a posebno jer se radilo o muškoj košarci i sportu kojim sam se bavila”, kazala je Bojana za Pobjedu.

Za kratko vrijeme okupljeno je 50-ak mališana uzrasta do 12 godina, a fokus je, sem na košarku, bio i vaspitanje djece, stvaranje zdravih navika, njihovo integrisanje u sport i socijalizacija, priča Bojana.

“Sport smatram izvorom lijepih ljudskih vrijednosti i uvijek je bio dio mene, još odmalena, kao način života i sfera interesovanja koja me je najviše privlačila. U mojoj porodici je oduvijek sport bio tema broj jedan, tako se uz oca, svestranog poznavaoca sporta, i brata, koji se bavio košarkom, i u meni veoma rano razvila ljubav prema sportu”, ističe Bojana, koja je trenirala košarku u mlađim selekcijama ŽKK Herceg Novi i ŽKK Primorje sve do odlaska na Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

“Košarka mi je oduvijek bila najinteresantniji sport, jer kroz nju možete osjetiti i intenzitet i strast, zatim kombinatoriku i donošenje odluka za kratko vrijeme”, objašnjava.

Bojana nije vezana samo za Primorje već je angažovana i kao profesorica fizičkog vaspitanja.

“Nije baš jednostavno odgovoriti svim obavezama s obzirom na to da sam veći dio dana zauzeta poslom profesora u školi, a u večernjim satima i treninzima sa KK Primorje 1945, bilo da je to rad sa mlađim selekcijama ili pomaganje u radu sa prvim timom. Dodatna okolnost je i da sam trenutno u završnoj fazi pripreme za odbranu magistarskog rada, na dvogodišnjim master studijama Fakulteta u Nikšiću. Ali ako si entuzijasta prije svega i voliš ono što radiš, uz dobru organizaciju i planiranje vremena, sve je moguće”, objasnila je Marković, naglasivši da su joj mlađe selekcije prioritet.

“Dobro je poznato koliko je u ovom poslu neophodna neprekidna edukacija, stoga, kad mi vrijeme dozvoljava, trudim se da sam prisutna na treninzima i većini utakmica prvog tima i da, koliko sam u mogućnosti, kao član stručnog štaba dam svoj doprinos ekipi”, kaže Bojana i zaključuje:

„Izuzetno sam dobro prihvaćena u muškom klubu, sarađujem i učim od vrhunskih trenera i poznavalaca košarke, osjećam se veoma ugodno i za sad nemam namjeru da mijenjam sredinu, s tim što kao ni sve životu tako ni to nije moguće predvidjeti i vidjećemo šta će se u budućnosti dešavati.“

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Košarka