Pratite nas

Miks

VIDEO – Bogdan Tanjević: Investirajte dok ste na vrhu sportske karijere

Bogdan Tanjević jedan je od najpoznatijih košarkaških stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije. Skoro pola vijeka prenosio je znanje generacijama košarkaša. Bio je klupski i reprezentativni šampion Evrope, osvojio je srebro na Mundobasketu, član je Fibine Kuće slavnih od 2019. godine.

Čovjek bogatog iskustva savjetuje sportiste da prije kraja karijere odluče čime će se baviti nakon toga.

„Odluka o prekidu karijere je lična stvar. Kao trener uvijek sam se ponašao kao učitelj, pedagog. Uvijek sam igrače pitao šta će raditi kad odrastu, šaleći se na taj način jer sam želio da znam šta planiraju da rade kad prestanu da igraju. Jedna od prvih stvari koje sam savjetovao igračima je da se uljudno ponašaju van terena, u susretu sa navijačima, a ne samo na terenu. Nikada ne znate na koja ćete vrata zakucati da tražite priliku za posao, ko će vas tamo dočekati“, kazao je Tanjević tokom konferencije „Sport iz drugog ugla“, koja je održana u Podgorici u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport i NVO „Svijet – Mondo“, izdavača portala Sportfem.

Važno je imati pravi odnos sa ljudima tokom karijere jer nikada ne znate šta vas čeka kada se povučete sa terena.

„Investirajte dok ste na vrhu sportske karijere. Iskažite poštovanje ljudima koji nisu sportisti, već su samo navijači ili slučajni prolaznici. Veoma je važno imati koncept šta ćete raditi kada prestanete da igrate. Da ne bude samo „otvoriću kafić“, a i to znači da ćete raditi od jutra do sjutra“, istakao je legendarni trener.

Trofejni stručnjak afirmisao je znanje kao kartu za sigurnu budućnost.

„Uvijek sam savjetovao ljude da se obrazuju. U ovom modernom vremenu, u kojem su razvijene tehnologije, možete tokom karijere da dođete do znanja koje ćete koristiti kasnije i moći da radite nešto drugo, nevezano za sportsku karijeru“, objasnio je Tanjević.

Veliku ulogu u njegovom uspjehu imala je porodica, prije svega supruga Jasna.

„Uvijek sam znao šta ću raditi kada odrastem. Na neki način posao mi je dobro išao. Moja supruga Jasna bila je velika igračica, isto je završila karijeru sa 26 godina. Znala je šta će raditi, posvetila se djeci i meni u potpunosti“, rekao je naš bivši selektor.

Kada završite profesionalnu karijeru, čeka vas potpuno drugačiji život.

„Momenat prestanka igranja je takav da ne znaš ništa ni o čemu jer je ranije neko drugi mislio za tebe. Shvataš da ti je obaveza da ideš da platiš struju, da znaš koliko šta košta. Individualna je stvar ko se kako pripremi za kraj sportske karijere“, objašnjava Tanjević.

Imao je privilegiju da igrači slušaju njegove savjete.

„S obzirom da sam ubjedljiv govornik, imao sam sreću da su me svuda igrači slijedili u svemu. Uglavnom nemam nijedan primjer igrača kojeg sam vodio za 46 godina, a da je propao u životu. Tu naravno ne računam zdravstvene probleme jer sam prethodnih godina nažalost izgubio pet-šest svojih igrača koje sam trenirao i volio kao svoju djecu, ali su uglavnom svi nakon karijere pronašli svoj put“, zaključio je Bogdan Tanjević.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Miks