Pratite nas

Fudbal

Bosanka Una je zvanična, Crnogorka Maša „nezvanična“ svjetska rekorderka

Una Rankić, FOTO NS/FSBIH

Jedna od najtalentovanijih mladih fudbalerki Evrope, Bosanka Una Rankić, ispisala je istoriju ženskog fudbala, postavši najmlađa igračica svih vremena koja je nastupila za seniorsku reprezentaciju jedne zemlje u zvaničnim/takmičarskim mečevima.

Una je debitovala za selekciju BIH na meču Lige nacija, protiv Bjelorusije (2:1), ušla je u igru u 90. minutu, sasvim dovoljno da sa svojih 15 godina i 300 dana postane najmlađa fudbalera sa upisanim nastupom na zvaničnoj utakmici za seniorski tim.

Njen talenat je prepoznat na najvećoj sceni, Una je od ovog ljeta članica Volfsburga.

Prethodno je rekord držala Kasi Ju-Jin Pair, reprezentativka Južne Koreje koja je debitovala na meču protiv Kolumbije sa 16 godina i 29 dana. Taj rekord bio je na snazi od 25. jula ove godine. Prethodno je rekorderka bila reprezentativka Nigerije Ifenaji Čijene koja je sa 16 godina i 34 dana debitovala na utakmici protiv Južne Koreje 1999. godine.

Ali, ako se računaju i prijateljske utakmice, bosanska djevojčica nije najmlađa fudbalerka koja je debitovala za A tim – mlađa od nje je djevojčica iz Crne Gore.

Maša Tomašević je upisala nastup za naš seniorski tim u aprilu ove godine, u prijateljskom meču protiv Sjeverne Makedonije.

Talentovana fudbalerka Budućnosti imala je tada 15 godina i 259 dana.

Maša je pozvana u naš nacionalni tim za Ligu nacija, bila je na klupi na Farskim Ostrvima, biće u kombinaciji za tim i protiv Azerbejdžana.

Ona je 25. jula napunila 16 godina.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal