fbpx
Pratite nas

Košarka

Britni Grajner: Djevojka koja je uvučena u političke odnose Rusije i SAD

U komplikovanim i zategnutim odnosima između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država važnu ulogu već nekoliko mjeseci ima i jedna košarkašica.

Britni Grajner, dvostruka olimpijska šampionka, osuđena je juče u Moskvi na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.

Ruski sud je u četvrtak osudio Britni Grajner na devet godina zatvora zbog posjedovanja droge i krijumčarenja nakon što je ona sama priznala krivicu za unošenje kanabisa u Rusiju.

Britni Grajner je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu, nakon što su joj u prtljagu pronađene bočice sa uljem kanabisa.

Sud je u svojoj odluci, kojom je proglašava krivom, naveo da je 31-godišnja Grajner počinila krivično djelo „namjerno“, iako je ona u svom obraćanju sudu kazala da je to bila „greška“.

“Nisam nikada nikoga htjela da povrijedim. Nikada nisam namjeravala da ugrozim rusko stanovništvo. Nikada nisam namjeravala da prekršim bilo kakve zakone ovdje. Napravila sam iskrenu grešku i nadam se da vaša presuda neće okončati moj život ovdje. Znam da svi stalno govore o političkom pionu i politici, ali nadam se da je to daleko od ove sudnice. Želim još jednom da kažem da nisam imala namjeru da prekršim ruske zakone. Nisam kovala zavjeru niti planirala da počinim ovaj zločin”, kazala je Grajner.

Sud, međutim, nije uvažio njeno priznanje, nije uvažio ni potvrdu ljekara da je ulje kanabisa koristila da bi ublažila bolove, dok je boravila u Arizoni, gdje je upotreba tog preparata dozvoljena u medicinske svrhe.

“Grajner je osuđena devet godina zatvora i kaznom od milion rublji. Postoji mogućnost žalbe”, rekao je Nikolaj Vlasenko, državni tužilac.

“Naravno da ćemo se žaliti. Razočarani smo odlukom. Britni Grajner je veoma uznemirena, ovo je težak udarac za nju”, izjavila je Marija Blagovolina, advokatica Britni Grajner

Nakon odluke suda u Moskvi oglasio se američki predsjednik Džozef Bajden, koji je odluku nazvao neprihvatljivom, i pozvao Rusiju da odmah oslobodi slavnu košarkašicu.

U medijima se već dugo spekuliše da će američka vlada pokušati da oslobodi Grajnerovu ponudom za razmjenu zatvorenika. Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer saopštila je da Rusija dobila „ozbiljnu ponudu“ i pozvala je da je prihvati.

Spekuliše se da su SAD spremne da Rusiji „vrate“ osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, koga zovu „trgovac smrti“. Razgovori na tu temu biće održani, i to između dva predsjednika, najavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Brojni američki sportisti – uključujući i najveće NBA zvijezde – apelovali su da Grajner bude oslobođena na bilo koji način, a u njenom klubu Finiksu vjeruju da će se to dogoditi.

“Čvrsto vjerujemo da će Bajdenova administracija nastaviti da radi na tom pitanju. Znamo da je proces komplikovan, ali vjerujemo da će taj dan doći. Znamo da su Rusi željeli da završe proces prije razgovora o razmjeni i sada se nadamo da će početi razgovori na tu temu. Mi samo želimo da se Britni vrati”, rekla je Vanesa Nigard, trenerica Finiksa.

Britni Grajner, kao i brojne druge američke košarkašice, u pauzi sezone u SAD, igraju u ruskim klubovima. Grajner je bila članica Jekaterinburga.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Košarka