fbpx
Pratite nas

Košarka

Britni Grajner osuđena na devet godina zatvora!

Ruski sud je u četvrtak osudio američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora zbog posjedovanja droge i krijumčarenja nakon što je ona sama priznala krivicu za unošenje kanabisa u Rusiju.

Sud je u svojoj odluci, kojom je proglašava krivom, naveo da je 31-godišnja Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda WNBA, počinila krivično djelo „namjerno“, iako je ona u svom obraćanju sudu kazala da je to bila „greška“.

Britni Grajner je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu, nakon što su joj u prtljagu pronađene bočice sa uljem kanabisa.

Ruski tužilac zatražio je devet i po godina zatvora. Maksimalna moguća kazna za ovo kazneno djelo je deset godina zatvora.

Tužilac je takođe zatražio da se igračica osudi na plaćanje novčane kazne od milion rubalja (oko 16.000 eura po trenutnom kursu).

Njeno suđenje se ubrzalo posljednjih dana dok Rusija i SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika u kojoj bi mogla da bude i igračica, a Vašington tvrdi da je nedavno dao „značajnu“ ponudu Moskvi.

Mediji su javili da je službeni Vašington voljan da za Grajner razmijeni i osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog kao „Trgovac smrti“.

„Tražim da se Grajner proglasi krivim i osudi na devet i po godina zatvora u zatvoru s klasičnim režimom“, rekao je tužilac Nikolaj Vlasenko.

U obraćanju sudu Grajner se izvinila za svoju „grešku“ i zamolila sudiju za blažu kaznu od one koju je traži tužilac.

„Nisam nikada nikoga htjela da povrijedim“, rekla je Grajner.

„Nikada nisam namjeravala da ugrozim rusko stanovništvo. Nikada nisam namjeravala da prekršim bilo kakve zakone ovdje. Napravila sam iskrenu grešku i nadam se da vaša presuda neće okončati moj život ovdje“, dodala je.

„Znam da svi stalno govore o političkom pionu i politici, ali nadam se da je to daleko od ove sudnice. Želim još jednom da kažem da nisam imala namjeru da prekršim ruske zakone. Nisam imala namjeru. Nisam kovala zavjeru niti planirala da počinim ovaj zločin“, kazala je Grajner.

Advokati dvostruke olimpijske šampionke su tokom suđenja ponovili njenu tvrdnju da nije imala zločinačke namjere i da je ulje kanabisa dospjelo u torbu jer se na brzinu pakovala.

Oni su za svjedoke pozvali članove Jekaterinburga, njenog ruskog kluba za koji igra van sezone u WNBA ligi, koji su govorili o njenom karakteru, a priložili su pismeno svjedočenje ljekara koji je rekao da joj je prepisao kanabis za liječenje bolova.

Takođe, rečeno je da je Grajner nenamjerno u Rusiju donijela to ulje, pošto ga je koristila kao lijek dok je boravila u Arizoni, gdje je legalizovana marihuana u medicinske svrhe.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Košarka