Pratite nas

Košarka

Gdje će Amerikanke kada ne mogu i ne žele u Rusiju: Zvijezde uglavnom biraju Tursku

Džankel Džons u dresu BIH; foto: FIBA

Zbog svega što se dogodilo Britni Grajner, koja je u Rusiji osuđena za krijumčarenje narkotika, te invazije na Ukrajinu vrhunske američke košarkašice iz WNBA ove sezone evropske avanture imaće u drugim zemljama Evrope.

Posljednjih nekoliko decenija Rusija je bila omiljena vansezonska destinacija za WNBA igračice zbog visokih plata koje mogu da premaše i milion dolara, te resursa i pogodnosti koje su im ruski timovi nudili.

Svemu je naglo došao kraj.

“Iskreno, moje vrijeme u Rusiji je bilo divno, ali dok se Britni, koja je nepravedno zatvorena, ne vrati kuću niko neće ići tamo”, rekla je Briana Stjuart, saigračica Britni Grajner u ruskom Jekaterinburgu, koji im je dao milione.

“Djevojke žele da odu u inostranstvo, ali da budu na boljem mjestu”.

Grajner je uhapšena u februaru, zatim pritvorena i kasnije osuđena na devet godina zatvora zbog optužbi za posjedovanje i krijumčarenje droge usred ruske invazije na Ukrajinu.

Sada, Stjuart i druge WNBA zvijezde, uključujući Džonkel Džons i Kortni Vanderslut – koje su takođe zaradili milione dolara igrajući u Rusiji – ove zime idu negdje drugo.

Sve one su igrale za Jekaterinburg, kao i Grajner. Taj klub je osvojio pet titula Evrolige u proteklih osam sezona i bio je dominantan skoro dvije decenije, sa bivšim velikanima u timu Delišom Milton Džons i Dajanom Taurasi.

Deset WNBA igračica igralo je u Rusiji prošle zime i nijedna od njih se ne vraća ove godine.

Nakon Svjetskog prvenstva, Stjuart odlazi u Tursku da igra za Fenerbahče. Vrhunske igračice mogu da zarade nekoliko stotina hiljada dolara igrajući u Turskoj, što je mnogo manje od ruske zarade. Ali, igranje u Turskoj, recimo, omogućava Briani Stjuart da bude bliža porodici svoje supruge u Španiji.

“Želite da imate bolji način života, bolje iskustvo van terena i da nastavite da cijenite druge zemlje“, rekla je Stjuart.

Kao i Stjuart, i Kortni Vanderslut se ne vraća u Rusiju, jer je odlučila da igra u Mađarskoj, čije je državljanstvo dobila 2016.

„Ja sam Mađarica. Mislim da će to biti posebno jer tamo nisam igrala otkako sam dobila državljanstvo“, rekla je Vanderslut.

33-godišnja košarkašica je rekla da će mnogo toga morati da se promijeni prije nego što pomisli da se vrati u Rusiju da igra, iako ima mnogo lijepih uspomena na ruski narod.

„Stvar je u tome što smo bile tako dobro tretirane od strane našeg kluba i imali smo tako jake odnose sa tim ljudima, nikada ne bih zatvorila vrata tome“, rekla je ona.

Džankel Džons, reprezentativka BIH, igraće u Turskoj, u Mersinu, a rekla je da bi razmotrila povratak u Rusiju ako se stvari politički promijene i Grajner se vrati u SAD.

Rajn Hauard, ruki godine u WNBA, ove zime igraće u Italiji – njeno prvo iskustvo u inostranstvu. Rekla je da je bila oprezna kada je odlučivala gdje želi da igra.

“Svi će biti malo oprezni gledajući kako se ova situacija razvija“, rekla je ona.

Nisu samo američke igračice te koji više ne idu u Rusiju. Ema Misman, koja igra za reprezentaciju Belgije, igrala je u Rusiji sa Stjuart, Džons i Vanderslut. Ona takođe ide u Tursku.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Košarka