Pratite nas

Intervju

Jelena Despotović – majka i rukometašica: Sada imam kome da budem primjer, a i jednog dana da ispričam kako smo uspjele zajedno

FOTO gyorietokc.hu

Jedina pauza u karijeri u kojoj svaka sportistkinja može da uživa jeste ona kada se sprema da postane i kada se ostvari kao majka.

Iza Jelene Despotović, crnogorske rukometašice, baš je takav period. Najljepši…

“Dogodilo mi se nešto najljepše, nešto što život čini ispunjenim – postala sam majka i shvatila da od svih bitnih stvari u životu postoji jedna najbitnija”, kaže Jelena za Sportfem.

Krajem avgusta Jelena je na svijet donijela djevojčicu Helenu iz ljubavi sa poznatim srpskim rukometašem Bogdanom Radivojevićem.

Tri mjeseca nakon porođaja počela je polako i dozirano da trenira, a nedavno se priključila saigračicama iz Đera. Povratak na teren se bliži…

“Plan je bio drugačiji. Termin je bio sredinom mjeseca, pomjerio se na 24. avgust, tako da sam morala da se porodim carskim rezom. Oporavak onda traje malo duže, zbog toga nisam počela ranije. Počela sam u decembru da treniram sama, uz suglasnost kluba i ljekara, uz nadzor ličnog fizioterapeuta… Sve je prošlo kako treba, tako da sam se priključila i ekipi na treninzima. Što se tiče utakmica – još ne možemo da odredimo datum, jer je specifična situacija, ali najvažnije da idem korak po korak”, kaže 28-godišnja Jelena.

Od kada je u februaru prošle godine objavila da je trudna, imala je, kaže, podršku kluba…

“Znam da nije idealno za klub kada ne može da računa na igračicu, ali sa ljudske strane, svi u Đeru su bili maksimalno predusretljivi, izuzetno korektni u odnosu, i kao osobe i kao profesionalci… Đer je, može se reći, i posebna sredina – nedavno se vratila i Kari Bratset nakon što je postala majka, prošle godine sa djecom su bile Lejno i Glauzer. Ponekad je bilo kao u vrtiću nakon treninga…”, uz osmjeh kaže Jelena.

Život profesionalne sportistkinje je ionako specifičan i pun odricanja, a kada se profesionalnim obavezama dodaju i majčinske – potrebna je svaka vrsta pomoći.

“Ja je imam sa svih strana”, ističe Jelena.

“U obje porodice Helena je prvo unuče, tako da imamo i bake i deke uz nas u ‘punom kapacitetu’ i uz njihovu radost. Imamo i prabaku, koja je, takođe, spremna da nam pomogne. To je mnogo važno, jer Bogdan igra u Segedu, ja sam u treningu, ali uz porodicu sve se može. Normalno je da su moji prioriteti sada bebica i porodica, ali ni karijeru neću da zapostavim, a divno je što imam razumijevanje i podršku svih. Zapravo, možda sada imam i još veći motiv da se vratim rukometu i budem još bolja, jer imam kome da budem primjer, a i jednog dana da joj ispričam kako smo uspjele – zajedno. Biće mi teže nego ranije, ali apsolutno vrijedi”.

Dok je čekala bebu, Jelena se, kaže, malo “udaljila” od rukometa i u mislima.

“Mislim da je razlika kada sportistkinja završi karijeru i kada zna da će da se vrati. U tom periodu sam se pripremala za ono što me čeka, za novi život, posvetila se potpuno porodici”.

Nije, naravno, propustila da isprati uspjeh saigračica iz reprezentacije Crne Gore i bronzu “lavica” na Evropskom prvenstvu.

“Malo je reći da sam ponosna na njih, teško je i opisati koliko sam srećna zbog njih. Bile su briljantne. Samo mi je žao što nisam bila u Podgorici da ih dočekam, čestitam im, zagrlim ih…”, kaže Jelena, koja je osvojila evropsko zlato kao tinejdžerka u Beogradu 2012. godine, a iza sebe ima i iskustvo Olimpijskih igara iz Tokija 2021. godine.

“Njihov uspjeh mi je i motiv da se što brže vratim. Ne mogu, međutim, da žurim, sve radim uz konsultacije i stručne savjete, jer je najvažnije da potpuno spremna počnem da igram”, zaključuje Jelena Despotović.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Intervju