Pratite nas

Fudbal

Kako će ženski fudbal da promijeni sportsku industriju?

foto NIKE

Ženski fudbal je sport koji se razvija i čija popularnost u svim djelovima svijeta raste nevjerovatnom brzinom, ali još mnogo stvari bi trebalo da se uredi da bi fudbalerke bile cijenjene kao fudbaleri.

Jedna od njih je i industrija koja se bavi proizvodnjom obuće (kopačke).

Asocijacija evropskih klubova (ECA), koja predstavlja evropske klubove, sprovela je istraživanje na 350 igračica iz 16 vrhunskih timova. Utvrđeno je da 82 odsto njih osjeća nelagodnost koja može da utiče na njihov učinak, dok je 20 posto reklo da prilagođava obuću u nastojanju da poboljša udobnost.

Istraživanje je pokazalo da su kopačke na tržištu uglavnom dizajnirane za muškarce i bijelce. Novi podaci su pokazali da je 34% igračica koje su anketirane anonimno prijavilo nelagodnost posebno u peti. Većina koristi specijalne uloške koje obezbjeđuju pedijatri, a nekim igračicama su morali da se izbuše rupe kako ne bi dobijale plikove.

ECA je otkrila da je nelagodnost u peti značajno veća među tamoputim igračicama (48%), u poređenju sa 32% bijelih igračica.

“Brojke su bile zapanjujuće“, rekla je šefica ECA ženskog fudbala Kler Bumfild.

“Znali smo da ćemo nešto pronaći, ali ovi brojevi su nas sve šokirali. Oni su istakli značaj ovog istraživanja i zašto je bilo potrebno uraditi ga sada. Krajnji cilj je da se podstakne promjena industrije“.

Sportski naučnici su već ukazali na nedostatak fudbalske opreme dizajnirane za žene, rekavši da bi korišćenje cipela i lopti dizajniranih za muškarce moglo da ih dovede u veći rizik od povreda.
ECA istraživanje je sugerisalo da su problemi u vezi sa Ahilovom tetivom i prelomi metatarzalnih kostiju povezani sa neispravnom obućom.

Dvije od pet igračce izjavile su za ECA da ne misle da trenutno tržište kopački nudi dobru prevenciju povreda. Istraživanje je takođe istraživalo razlike između ženskih i muških stopala, uključujući širinu, visinu luka, dužinu metatarzala, ugao metatarzalnog zgloba i obim skočnog zgloba u odnosu na dužinu stopala.

“Sve se radilo o stopalu, ističući da oblik kopačke nije prikladan za žene i da to nije samo lako rješenje“, rekla je dr Katrin Kriger, predavač sportske rehabilitacije sa Univerziteta St Meri, koja je podržala ECA u njeno istraživanje.

“Oblast koja je generalno imala najveći problem bila je peta, koja je izazivala nelagodnost i bol. Kada smo to posmatrali po etničkoj pripadnosti, 48% tamnoputih igračica je imalo bolove u peti. Ovo naglašava činjenicu da jedna veličina ne odgovara svima i da etnička pripadnost takođe igra ulogu u tome.”

Istraživanje finansira ECA i dio je njene posvećenosti sticanju daljeg znanja o fudbalskoj opremi i odjeći koja poboljšava bezbjednost, performanse i udobnost fudbalerki. Informacije, prikupljene tokom 18 mjeseci, do sada uključuju i detalje o postavljanju klinova za kopačke i kako oni mogu uticati na kretanje ženskih stopala.

„Naš cilj je prilično jednostavan, a to je da dobijemo prave kopačke koje odgovaraju svakoj ženi i djevojci koje igraju fudbal širom svijeta“, rekao je Čarli Maršal, izvršni direktor ECA.

„Ovo je početna tačka. Sljedeći korak je kako će tržište pokrenuti istraživanje.“

Zabrinutost je ponovo izazvana brojem istaknutih igračica koje pate od povreda ukrštenih ligamenata, za koje su studije pokazale da su mnogo češće među ženama nego muškarcima.

Prva faza istraživanja tek treba da bude recenzirana i objavljena, ali namjera je da bude slobodno dostupna svim brendovima kopački kako bi se revolucionisao dizajn posebno za žene.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal