Pratite nas

Intervju

Milena Milačić, karate šampionka i trener novih generacija: Sport i zdravlje ne mogu da se razdvoje

Milena Milačić sa mladim takmičarima KK Junior; FOTO Karate klub Junior

Sticanje navika pravilne ishrane trebalo bi da bude jedan od prioriteta u razvoju djece, koja počinju da se bave sportom, kaže Milena Milačić, nekadašnja karatistkinja, osvajačica medalja sa najvećih takmičenja, a sada trener u Karate klubu Junior, kao i selektorka kata tima reprezentacije Crne Gore.

“Kao trener mlađih uzrasnih kategorija trudim se da djeci često skrećem pažnju na važnost pravilne ishrane, na štetnost prekomjernog unošenja slatkiša, jer gojaznost nije jedini problem do kojeg dovodi nezdrava ishrana, a ukoliko se organizam u ranom periodu navikava na bilo koju vrstu brze hrane, tokom života je te navike mnogo teže mijenjati i posljedično nas mogu dovesti u razne zdravstvene probleme. A kada govorimo o takmičarskom aspektu – prosto, ne možete se baviti bilo kakvim aktivnostima ukoliko ishrana nije adekvatna i kvalitetna”, kaže Milačić.

Navike su, kaže, Milačić izuzetno važne u periodu odmora za profesionalne sportiste – kako tokom pauza od treningfa i takmičenja kontrolisati kilažu?

“Ukoliko imamo dobre navike, to i nije teško. U svakom slučaju, tokom pauze možemo sebi da dozvolimo dozu ‘opuštanja’ kad je u pitanju ishrana, samo je važno održati balans i imati mjeru. Dugoročno održavanje kilaže je i za sportiste mnogo teže nego kratkoročno dostizanje neke željene tjelesne težine. Ono što najviše može da pomogne je spremanje hrane kod kuće na način koji nam najviše odgovara, uz balansiran i obavezan unos proteina, vlakana i ‘dobrih’ masti i  naravno, što je moguće više izbjegavanje unošenja prerađenih šećera, sokova, tijesta i sl. u većim količinama. Jedan od važnih segmenata jeste i unos dovoljne količine tečnosti. Svemu tome može da pomogne ukoliko tokom pauze nijesmo u potpunosti pasivni, već vrijeme provodimo kvalitetno – šetnja, planinarenje, plivanje, skijanje, vožnja bicikla ili neke slične aktivnosti, po mogućnosti na otvorenom i u prirodi”, ističe Milačić.

Milena Milačić tokom karijere

Kroz bavljenje sportom zdrave navike je, bez sumnje, lakše steći…

“Rani period odrastanja je ključan za sticanje dobrih navika, zato smatram da je djecu posebno važno uključiti u sportske aktivnosti, kako bi tokom odrastanja ostali fizički aktivne, zdrave i u tom smislu zadovoljne osobe. Posebno važan aspekt sporta je socijalizacija, kao i shvatanje koncepta timskog rada. Smatram da djeca koja istraju u sportu imaju mnogo veće mogućnosti da se lakše snađu i prilagode u svim ostalim sferama života, da spremnije savladavaju prepreke i imaju više samopouzdanja. Svakako, ne treba zanemariti nemjerljiv učinak koji sport ima na fizički i motorički razvoj, kao i razvoj i zdravlje uopšte”, naglašava Milena, a bez trunke “sebičnosti” preporučuje njen sport – karate – kao makar početnu fazu u sportskom životu.

“Karate bih izdvojila ne samo zato što je moj sport, već zato što je kao bazični sport višestruko koristan za djecu, budući da uključuje sve pokrete neophodne za pravilan razvoj i držanje tijela, poboljšanje koordinacije, fleksibilnosti i agilnosti. U našem Karate klubu Junior trudimo se da prije svega pomognemo djeci da zavole sport i da shvate sve njegove prednosti i vrijednosti koje su važnije od svih rezultata koje postižu kao takmičari. Razvijanjem potencijala kod djece kroz usmjeravanje prje svega na timski rad i saradnju, motivišemo ih da tolerancijom i međusobnim poštovanjem izgrade sistem vrijednosti koji će im pomoći da kasnije napreduju i da takmičenje i konkurenciju shvate na pravi način”, ističe Milena Milačić i dodaje:

“Aktivno učestvovanje u nekom sportu od najranijeg uzrasta ima pozitivan uticaj na dijete i na njegov mentalni i fizički razvoj. Smatram da je uzrast 5-6 godina, u zavisnosti od djeteta, optimalan za uključivanje u sportske aktivnosti. To je otprilike uzrast u kojem djeca već počinju da se pripremaju za ozbiljne školske aktivnosti i sport je svakako nešto što može jako da doprinese koncentraciji, disciplini i stvaranju radnih navika. Bavljenje sportom u velikoj mjeri pozitivno utiče na samopouzdanje i samopoštovanje, što je u ranom uzrastu jako važno”.

A nakon karijere, često se događa da sportisti “nadoknade propušteno” i uđu u probleme sa viškom koligrama.

“S obzirom na veliki broj obaveza u danu, dosta lako pribjegavam brzoj hrani, a slatkiši su mi posebna slabost, tako da mi je osim zdrave ishrane fizička aktivnost neophodna. Zdrave namirnice nijesu važne samo za kilažu, jako su važne za nivo energije koji nam je potreban u danu, za održavanje pažnje i koncentracije i lakše funkcionisanje”, ističe Milena Milačić i na kraju zaključuje:

“Sportska aktivnost treba da bude dio svakodnevnog života ne samo zbog fizičkog već i zbog mentalnog zdravlja. Užurbani način života često i kod većine ljudi dovodi do toga da zanemarimo potrebu za vježbanjem, kao i za dobrom ishranom, što dovodi do stalnog umora, opterećenja i stresa. Tako da jeste prečica. Zapravo, sport i zdravlje ne mogu se razdvojiti”. 

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Intervju