Pratite nas

Fitnes & Zdravlje

Najgori fitnes savjeti „svih vremena“

foto: Screenshot Youtube

Mnogo je diskutabilnih i loših fitnes savjeta koji kruže – kako po teretanama, tako i po medijima, a ovo je pet najgorih:

Žene ne treba da dižu tegove, jer će im to pretjerano nabildovati mišiće

Nažalost, ovaj savjet često kruži i to među damama koje se plaše da će podižući tegove završiti sa bicepsima kao kod Švarcenegera. Ipak, fitnes treneri će vas primiriti objasnivši vam da su žene građene drugačije, kao i da nemaju toliko testosterona. Ukoliko ne koristite suplemente i značajno ne povisite unos kalorija, podizanje tegova vas neće toliko nabildovati. Zapravo, žene bi morale da se pozabave podizanjem tereta ne samo zbog dobijanja snage, već i zato što se time povećava gustina kostiju.

Ako želite da oslabite, radite kardio vježbe

Fitnes treneri potvrđuju da kardio vježbe jesu bitan faktor u gubljenju kilaže, ali i da dizanje tegova čini da tijelo u odmoru izgubi više kalorija i ima duži efekat. Efikasan plan mršavljenja uključuje i kardio vježbe i trening otpora kojim ćete povećati mišićnu masu. Imajte u vidu i da će to povećati vaše napore, jer su mišići metabolički aktivno tkivo koje, da bi se održalo, zahtijeva energiju (čitaj: kalorije) iz vašeg tijela tokom dužeg vremenskog perioda.

Bez muke nema nauke

U vježbačkoj kulturi ova poslovica dobija pravi motivacioni smisao. Međutim, ona je ujedno i prilično loš savjet. Poslije vježbanja možete da se osjećate pomalo nelagodno ili neprijatno, nikako ne bi trebalo nešto da vas boli. Bol je znak upozorenja da nešto u vašem tijelu ne radi kako treba.

„Zbunite“ mišiće tako što ćete stalno mijenjati rutinu

Ako prečesto mijenjate vježbe, teško ćete postati bolji vježbač i još ćete se teže privići na njih. Ako želite da budete jači, da imate mišićavije noge, odrađivanje stotine vježbi za noge neće vam pomoći toliko koliko će vam značiti dobro osmišljena, uvježbana rutina. Od rutine odustanite tek kada rezultati postanu vidljivi.

Nemojte piti vodu dok vježbate

Neki vježbači su ubeđeni da će voda ugasiti „vatru“ koja im se budi u stomaku tokom vježbanja, kao i da će im to usporiti metabolizam. To je prilično loš savjet koji nikako ne treba pratiti. Neophodno je piti vodu tokom vježbanja, kako bi se tijelo adekvatno hidriralo.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fitnes & Zdravlje