fbpx
Pratite nas

Sportovi u vodi

Nismo barbike, već superheroji

Bile su to scene koje su obišle svijet, koje su izazvale i strah i nevjericu, ali i pokazale koliko opasan može da bude sport koji mnogima više liči na balet. Samo u vodi.

Anita Alvarez, reprezentativka SAD u sinhronom plivanju, onesvijestila se nakon što je završila solo program. Tonula je ka dnu bazena…

Njen trener Andrea Fuentes je odmah shvatila da nešto nije u redu, pozvala je spasioce koji nisu bili ni svjesni šta se događa. Ali, nije mogla da ih čeka, zaronila je u vodu i izvukla Anitu na površinu.

Završilo se srećno, nakon Andreinog spasavanja, reagovale su medicinske službe i “oživjele” Anitu.

Ovaj događaj otvorio je veliku debatu širom svijeta sa više aspekata. Neki su pričali o značaju šampionata i o tome koliko su svi beskrajni sati treninga pred veliki događaj bolni i moguće štetni za jednog sportistu. Drugi su se fokusirali na sporu reakciju spasilaca, a treći na ulogu trenera.

Mnogi, međutim, nisu tražili više informacija o samom sportu.

„Ljudi misle da su djevojke koje se  bave ovim sportom ‘barbike’. Daleko od toga, ovo je veoma težak sport, a mi smo superheroji. Ako ova epizoda posluži kao procjena napora kojim su izloženi sportisti, za njihovo poštovanje, onda je u redu, posebno zato što je sve završeno srećno”, kazala je Andrea Fuentes.

Ona je kazala da je incident „pamtiti do kraja života“.

„Bio je to emocionalni tobogan. Pomiješali su se stres, strah, jake emocije – sve ujedno”, kazala je.

Ovaj događaj je ukazao i na probleme u bezbjednosnom sektoru, da Andrea nije bila pribrana i vješta, Anita možda ne bi bila živa.

“Poznajem veoma dobro ovaj sport i znala sam da ću brže stići. Ako sam u nečemu dobra, to je plivanje. Svaka sekunda se računala. Stigala sam 10-15 sekundi prije spasilaca. Ne znam da li bi bilo drugačije da nisam, ali dva dana kasnije su svi spasioci vježbali na bazenu. Shvatali su to veoma ozbiljno. Ponekad se vjeruje da vrhunski plivači ne mogu da se utope. Ovo je bio fizički problem, izazvan naporom… A napori su ogromni. Mislim da su svi naučili lekciju“.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Sportovi u vodi