fbpx
Pratite nas

Intervju

Olimpijska rekorderka Megi Stivens za Sportfem: Dok još igram radim i na biznis karijeri, vaterpolo je i za žene

Možda niste čuli za Megi Stivens, ali ona je olimpijska rekorderka i najbolja vaterpolistkinja u 2021. Amerikanka koja igra za španski Sabadelj tri dana je radila na podgoričkom bazenu.

Tek nakon što je sa Sabadeljom završila sezonu (osvojila titulu u Španiji i igrala finale Lige šampiona), nastavila je sa svojim drugim poslom koji uporedo razvija. Osnivač je kompanije 6-8 sports sa još jednom vaterpolo legendom Tonijem Azevedom.

Ipak ne odustaje od aktivnog bavljenja vaterpolom.

„Moj plan da nastavim i igram do Pariza 2024. Ipak moram biti strpljiva sa mojim tijelom i voditi računa o svemu“, kaže nam na početku razgovora Megi.

foto: Krsto Vulović

Ona je trostruka uzastopna olimpijska šampionka sa nacionalnim timom Sjedinjenih država. Uz to je najbolji strijelac u istoriji olimpijskih igara (56 golova).

Na naše pitanje da li ima neko ko bi mogao da je stigne, uz osmijeh odgovara.

„Mnogo njih. Mnogo je dobrih djevojaka trenutno u svjetskom vaterpolu i mnoge mogu da me sustignu. Kada sam ja počinjala Tajla Manro je bila naš vodeći strijelac, ja sam je pratila, gledala kako igra, učila od nje. Isto tako sada neko prati način na koji ja igram. Samo u reprezentaciji Sjedinjenih Država imamo mnogo zvijezda poput Madi Maselmen tu su širom svijeta talentovane djevojke poput Simone Van de Krac, Elena Ruiz što je sjajna stvar. To pokazuje da naš sport raste, da žene žele izazove i da postoji lijepa budućnost za ženski vaterpolo“.

Megi je osvojila sve što se može osvojiti sa SAD. Uspješna je bila i u klupskoj karijeri.

„Nemam ideju koliko sam trofeja osvojila, ostavljam drugima da broje. Moj fokus je uvijek na tim i da pomognem kako bi bio što uspješniji. Kada se penzionišem možda ću sagledati šta sam sve uradila, ali sada nemam ideju o broju trofeja“.

Biznis karijera uporedo uz vaterpolo

Zbog čega je Megi savršen primjer za sve sportistkinje? Ona nije fokusirana samo na vaterpolo, uporedo razvija i privatni biznis.

Svi koji prate vaterpolo u našoj zemlji sigurno pamte Tonija Azeveda, bivšeg vaterpolistu Primorca.

Njih dvoje su otvorili kompaniju koja je zasada bazirana na vaterpolo, ali na tome se neće zaustaviti.

„Otvorila sam kompaniju „6-8 sports“ sa Tonijem Azevedom, koji je legenda vaterpolo igrao je i ovdje u Crnoj Gori. Imamo softver za analizu podataka i vođenje uživo statistike i rezultata, to koristi i FINA za velike turnire, poput ovog Svjetske lige koji je održan u Podgorici. Ovo je moj posao, nijesam samo vaterpolistkinja i olimpijka, već i biznis žena, vlasnica kompanije i srećom moj posao mi omogućava da budem uz vaterpolo, tako da sam ponosna što sam ovdje“, kaže nam Megi koja je u Podgorici obrađivala uživo podatke sa mečeva finalnog turnira evropskih kvalifikacija za Svjetsku ligu.

Pored ovog dijela, kompanija 6-8 (brojevi kapica Megi i Azeveda) za cilj ima i dodatnu promociju vaterpola u Sjedinjenim Državama.

„Nažalost vaterpolo u Sjedinjenim Državama nema profesionalnu ligu. Imamo nešto što je slično, ali nemamo pravu profesionalnu ligu kao ovdje u Evropi. Kao primjer, kada sam završila koledž da bih nastavila da igram takmičarski vaterpolo morala sam da dođem u Evropu ili Australiju kako bi igrala i dalje“ ističe Megi.

Ona smatra da zbog toga pati i američki nacionalni tim.

„Zato i gubimo dosta sportistkinja poslije 21 ili 22 godine, jer nema mogućnosti za bavljenjem vaterpolom nakon koledža. Sa druge strane ja sam išla na Stenford univerzitet, generalno koledž sport je vrhunski projekat koji funkcioniše besprekorno. Toni Azevedo i ja pokušavamo da pomognemo da se napravi profesionalna liga, kao što to imate ovdje. Ja igram u Španiji, u finalu smo imali na stotine navijača, bili su i bubnjevi, puno energije. Ovdje kada je igrala crnogorska reprezentacija, bile su zastave, puno navijača, pjesma toliko ljudi voli vaterpolo i tako je puno energije, tako da se nadam da će u SAD to napredovati. Radimo sjajan posao sa podmlatkom i to se vidi, ali naš program traje prekratko“.

Njena odluka da se već sada bavi razvojem alternativne karijere, odnosno da stvara nešto čime će se baviti kad ode u sportsku penziju, nastala je kao želja da se izbjegne propust brojnih kolega kojima je ta tranzicija teško pala.

„U Sjedinjenim državama imamo dobar program da podrže olimpijce dok igramo. Ipak tranzicija po završetku karijere je često velika borba i za sportiste i za sportistkinje. Znam da u SAD pokušavaju da nađu način da pomognu još više zato što da bi bili olimpijci i predstavljali zemlju na pravi način morate da uložite veliki dio života. Kod nas istovremeno i učite, dobijete diplomu, ali svako ljeto provedete igrajući i trenirajući. Tako da nemate šansu da stažirate, da stičete iskustvo kao ostali studenti. Teško je napraviti tu tranziciju zato ja želim da dok još igram unaprijedim 6-8 sports, da napravim što više kontakata tako da kada dođe vrijeme da završim karijeru, taj prelazak mi lakše padne.“

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija

Vaterpolo u krvi, Megi pokazuje da je to i sport za žene

Megi Stivens je vrlo rano počela da se bavi vaterpolom.

Kada se zna da je vaterpolo porodični „biznis“, onda to i nije čudno.

„Dolazim iz vaterpolo porodice. Dok sam rasla plivala sam, igrala fudbal, košarku, razne vrste sportova. Sa osam godina sam počela da treniram vaterpolo. Moj tata je bio reprezentativac Portorika u vaterpolu. Bila sam upoznata sa sportom pošto su i moji ujaci igrali, zatim moja braća i sestre, jedna od sestara je takođe bila olimpijka i zajedno smo igrale u nacionalnom timu 2012. tako da nam je vaterpolo u krvi“.

Nema dilemu da bi i djevojčice trebalo da se bave ovim sportom.

„Ovo je potpuno sport i za žene. Razmislite samo sa čim se sve žene izbore. One su te koje su u stvari opasne. Žene rađaju, donose novi život, kontrolišu toliko toga u životu. Dokazale su se da mogu biti vrlo uspješne kao direktori i u biznis svijetu, jer su čvrste, pametne, ali uz to pune razumijevanje. Mislim da je vaterpolo pravi sport za žene jer u njemu moraju da pokažu koliko su čvrste, ali ne samo fizički i snagom, već i kroz timski rad. Žene sjajno komuniciraju što se može čuti na utakmicama, gdje sjajno sarađuje“

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Intervju