fbpx
Pratite nas

Atletika

Povratak šampionke koja nije mogla da trči zbog pravila koje je promijenilo istoriju atletike

Kaster Semenja našla se na listi učesnika Svjetskog prvenstva u atletici koje će se održati u Judžinu, Oregon (SAD), od 15. do 24. jula.

Dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara tako bi mogla da se vrati na međunarodnu scenu poslije posljednje pobjede na Svjetskom prvenstvu 2017. godine, ali ne i u trci na 800 metara, što je njena specijalnost.

Ona se, naime, na listi za trku na 5.000 metara, disciplini u kojoj može da se takmiči prema pravilima Svjetske atletike (WA), a koja zabranjuju ženama sa visokim nivo prirodnog testosterona – kao što je Semenja – da trče na udaljenosti između 400 i 1.500 metara.

Prema WA, sportisti sa razlikama u seksualnom razvoju (DSD) koje prelaze granicu od pet nanomola testosterona po litru krvi moraju da uzimaju specifične ljekove za smanjenje testosterona i tek onda da trče te udaljenosti. To je zato što WA tvrdi da visok testosteron nudi nepravednu prednost u ženskim takmičenjima.

Iako je Semenja bila lice borbe za ukidanje tog pravila, ona nije jedina sportistkinja na koju utiču. Fransin Nijonsaba iz Burundija, osvajačica srebrne medalje iza Semenje na 800 na Olimpijskim igrama 2016, takođe je bila primorana da promjeni disciplinu i da trči 5.000 metara. Kristin Mboma i Beatris Masilingi prošle godine nisu mogle da se takmiče na 400 metara zbog visokog nivoa testosterona.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Atletika