Pratite nas

Ostali Sportovi

Rodna ravnopravnost u sportu – jedan od prioriteta Crnogorskog olimpijskog komiteta

Učešće i uspjesi žena u sportu oblikovani su dugom i složenom istorijom. Iako je danas društveno prihvatljivije da se žene bave sportom i rekreacijom, to, kao što znate, nije oduvijek bio slučaj. U većem dijelu svijeta, žene nijesu imale isti pristup sportu kao muškarci sve do kasnog devetnaestog vijeka.

Crna Gora, ipak, s ponosom želim da naglasim, u grupi je zemalja koje se mogu pohvaliti značajnim učešćem žena na međunarodnim sportskim takmičenjima, a na posljednjim Olimpijskim igrama, koje su održane u Tokiju, naš olimpijski tim činilo je više žena, nego muškaraca. Naša zemlja je nedavno doživjela impresivne sportske uspjehe, na kontinentalnom i međunarodnom nivou, upravo zahvaljujući crnogorskim sportistkinjama.

Međutim, ono što je evidentan problem jeste procenat žena koje se nalaze u upravljačkim organima sportskih organizacija u Crnoj Gori i to smatram da je, prije svega, kulturološki problem u našoj zemlji. Većina žena nakon završene sportske karijere odlučuje da ne nastavi karijeru već se posveti porodici i djeci. Zbog toga postoji veliki izazov za sportske organizacije u Crnoj Gori da identifikuju i regrutuju žene koje su zainteresovane da budu na rukovodećim pozicijama u sportskim organizacijama.

Prema istraživanju “Položaj žena u strukturama nacionalnih sportskih saveza u Crnoj Gori”, koje je, na inicijativu Crnogorskog olimpijskog komiteta, sproveo Centar za afirmaciju mladih i sporta (CAMS), krajem prošle godine, od 247 članova upravnih odbora sportskih saveza, samo je 17 žena. Kada su u pitanju pozicije predsjednika i generalnih sekretara sportskih saveza, svega tri žene su na poziciji predsjednice, a 15 na poziciji generalnih sekretarki nacionalnih saveza. Istraživanje je sprovedeno među svim nacionalnim sportskim savezima (ukupno 40).

Inicijative kao što su konferencije i radionice pokazale su se veoma korisnim za pojedinačne učesnice, međutim, postoji potreba za dodatnim mehanizmima koji će uspostaviti strateški put za žene na rukovodećim mjestima, posebno na višim pozicijama u Upravnim odborima, poput predsjedničke i potpredsjedničke.

Stoga je naša obaveza, kao krovne sportske organizacije u zemlji, da ne prihvatamo status kvo, već da u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih, nacionalnim sportskim savezima i ostalim sportskim subjektima, osiguramo jednaku zastupljenost svih polova, etničkih grupa i osoba različitih sposobnosti na svim nivoima rukovođenja u sportskim organizacijama, ali i da podignemo svijest i inspirišemo ih i osnažimo, kako bi nastavile karijeru u sportu, u trenerskim ili upravljačkim ulogama.

U tom smislu, Crnogorski olimpijski komitet organizovao je Međunarodnu konferenciju „Žene u sportu“, kao jedan od mehanizama za povećanje uključenosti žena u organe upravljanja sportskim organizacijama.

Međutim, naše aktivnosti se nijesu na tome završile. U saradnji sa našim nacionalnim, regionalnim i međunarodnim partnerima, prije svega sa Ministarstvom sporta i mladih, našim dugogodišnjim medijskim partnerom – RTCG, nacionalnim olimpijskim komitetima, Evropskim olimpijskim komitetima (EOK), Međunarodnim olimpijskim komitetom i Evropskom unijom sprovodimo i planiramo brojne aktivnosti u cilju povećanja svijesti o jednakosti, različitostima i inkluziji u sportu.

Sve planirane aktivnosti u skladu su sa Strategijom Crnogorskog olimpijskog komiteta, koja je usvojena prethodne godine.

U tom smislu:

* Formirana je Komisija za rodnu ravnopravnost Crnogorskog olimpijskog komiteta

* Predstavnici COK-a su od 2021. godine aktivni članovi EOK-ove Komisije za rodnu ravnopravnost

* Potpisana je IWG Brajton + Helsinki deklaracija

* Razvijaju se projekti za obuku medicinskog osoblja i sportskih subjekata o specifičnostima kada je u pitanju zdravlje sportistkinja

* U saradnji sa RTCG planiramo medijsku kampanju za povećanje zastupljenosti sportistkinja u medijima i promociju ženskog sporta* U saradnji sa drugim nacionalnim olimpijskim komitetima, a uz podršku Evropske unije, od naredne godine će se implementirati projekat „ŽENE ZA SPORT“.

Planirano je, početkom naredne godine, donošenje i Politike za rodnu ravnopravnost, koja će dati i mehanizme za povećanje procenta žena u upravljačkim tijelima sportskih organizacija, pogotovu u Upravnom odboru COK-a i plan nam je da do 2025. imamo 30% žena u UO, što je preporuka EOK-a i MOK-a, ali i da inspirišemo ostale sportske organizacije u Crnoj Gori da uvedu iste kvote.

Tekst Dušana Simonovića, predsjednika COK-a, za Olimpijski magazin

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi