fbpx
Pratite nas

Intervju

Sara Simonović, nada CG fudbala: Djevojčica koja se igra – kao Nejmar

Sara Simonović je jedna od najvećih nada našeg ženskog fudbala.

Ima 17 godina, obožava Nejmara – što možda i govori kakav fudbal voli, ali i koliko je talentovana.

„Zbog njega sam i počela da se bavim fudbalom. Volim njegov stil igre i njegovo razmišljanje. Ne znam da li mogu da ga kopiram, ali ponekad zaista napravim potez više… Priznajem to, ali ako budem i dječić dobra kao što je Nejmar, vjerujem da mi niko neće zamjeriti“, kaže mlada Danilovgrađanka.

Sara je trenutno standardna članica omladinske selekcije Crne Gore, bila je i dio najboljeg tima, kao jedna od najmlađih.

„U novembru sam dobila poziv za A tim, za mečeve sa Maltom i Azerbejdžanom. To mi je dalo dodatni motiv da još bolje radim, da treniram i usavršavam se. Nisam ni vjerovala da ću igrati za reprezentaciju, nisam, iskreno, ni znala kada sam počinjala da postoji ženska selekcija. Ostvarila sam neke svoje ciljeve, ali želim i dalje“.

Fudbal je počela da trenira sa 12 godina u Spužu.

„Često sam igrala sa braćom, od mlađeg sam bila bolja, od starijeg ne“, kroz osmjeh kaže Sara.

„Majka se protivila, ne zato što sam igrala fudbal, već zato sam bila mršava i sitna, nisam bila dovoljno snažna da igram sa dječacima. Ali, mama je popustila kasnije. Porodica mi je uvijek bila najveća podrška“.

Bilo je i čudnih pogleda – sićušna djevojčica, a tako dobra sa loptom u nogama.

„Profesori su se čudili kada bi me vidjeli na terenu sa dječacima. Bilo je predrasuda, sada ih je mnogo manje, sigurna sam da će potpuno nestati. Vjerujem da će nas biti sve više, da će se u svim gradovima Crne Gore stvoriti uslovi da se djevojčice bave fudbalom, jer je to sport budućnosti i sport za djevojke, kao i svaki drugi“.

Sara je članica Danilovgrada, a njene ambicije su mnogo veće.

„Plan je da završim srednju školu, u trećem sam razredu, a onda da vidimo – da odem dalje. Fudbal mi je u fokusu, fudbal je za mene smisao života, nešto što me ispunjava“.

Sara je minulih dana bila sa saigračicama iz omladinskog tima na kampu u Budvi. Počele su pripreme za obaveze koje slijede.

„Malo su treninzi bili jači, jer smo imale pauzu od skoro mjesec. Izdržale smo, radile smo veoma dobro. Jako nam je važno da smo zajedno, jer nas u februaru čekaju prijateljske, a u aprilu kvalifikacione utakmice“.

U U 19 kvalifikacijama, Crna Gora će igrati sa Srbijom, Litvanijom i Letonijom.

„Prošle godine smo ostvarile dvije pobjede, nad Estonijom i Jermenijom. Naredni rivali su jači, ali nećemo se predati. Vjerujemo u sebe, vidi se da napredujemo i daćemo sve od sebe da napravimo iznenađenje i osvojimo prvo mjesto u grupi“, obećala je Sara.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Intervju