fbpx
Pratite nas

Fudbal

Španske fudbalerke spremne i na štrajk, najgora situacija je u Slađinom Raju

Iako je španska liga najjače nacionalno žensko fudbalsko takmičenje u Evropi, sa mnogo jakih klubova i vekikih igračica, takmičenje iz kojeg dolazi osvajač Lige šampiona (Barselona), situacija nije najbolja, naprotiv…

Kapitenke devet od 16 klubova koji igraju u Primeri održale su zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj su govorile o problemima i nejednakim uslovima u odnosu na njihove muške kolege.

Poziva na štrajk nije bilo, mada, kako javljaju španski mediji, nije isključeno da do toga može da dođe, ako se brzo ne odobre predlozi za razvoj ženskog fudbala.

„Vjerujem da španski ženski fudbal mora da napravi korak naprijed. To je urađeno formiranjem profesionalne lige, ali sada idemo unazad. Želimo da prekinemo blokadu i da konačno budemo prava profesionalna liga, što će učiniti da naš fudbal raste i bude tamo gdje zaslužuje“, rekla je Amanda Sampedro, kapitenka Atletika.

Igračicama je, kažu, dosta, osjećaju se iskorišćeno.

Igraju, ističu, često na terenima sa vještačkom travom, na stadionima nema prostora za ambulantna kola, nema TV prenosa…

„Dosta smo se pričale na raznim sastancima, ali ništa se nije promijenilo. Ne znam ko je kriv. Niko ne voli da štrajkuje, ali izgleda da je to jedino rješenje“, naglasila je Amanda.

Najteža situacija je, izgleda, u Rajo Valjekanu, klubu u kome igra naša Slađana Bulatović. Igračice madridskog kluba su potpuno ostavljene, pa su nakon meča sa Realom objavile saopštenje u kome navode da njihov status nije dostojan prvoligaša.

„Nemamo osnovnu sportsku opremu, ni teretanu u kojoj bismo mogli svakodnevno da obavljamo svoj profesionalni posao; nemamo medicinske usluge, ljekara i fizioterapeuta koji bi nas pratili tokom sezone; ekipa je bez tim menadžera; nema prilaza parkingu kluba; kuće koje je klub ponudio za smještaj nekolicini igračica nisu plaćene; ne dobijamo platni spisak; plate kasne….“, navele su u saopštenju.

Pomoć traže od Sindikata fudbalera Španije (AFE) čije su članice, a najavljuju da je o svemu obaviještena Inspekcija rada Španije.

„Inspekcija rada će biti ta koja će, ako je moguće, djelovati u vezi sa diskriminacijom na radnom mjestu. Mi smo radnice i ovom izjavom namjeravamo da odbranimo naše pravo da se radimo u adekvatnim uslovima za rad“, objasnile su one.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal