Pratite nas

Atletika

Svi bi odustali, njih dvije nisu: Sestre koje se sportom bore protiv teške bolesti

Lavija i Lina Nilsen

Lina Nilsen je atletičarka, koja se takmiči u discipini 400 metara sa preponama, a čija je životna priča prevazišla okvire sporta.

Lina je 27-godišnjakinja, koja je prošle godine otkrila da skoro polovinu svog života ima multiplu sklerozu i da joj je to stanje dijagnostikovano prije devet godina.

Skrivala je tajnu dugo, ali je odlučila da upozna svijet sa borbom koju vodi nakon što je doživjela “kolaps organizma” neposredno pred nastup na Svjetskom prvenstvu u Oregonu, avgusta 2022.

“Nikada nisam želljela da budem poznata kao sportista koji ima MS“, rekla je Nilsen.

„Ali, sada se nadam da će moja priča inspirisati ljude. Sada je pravo vrijeme. Želim da ispričam svoju priču.“

Multipla skleroza, ili MS, je doživotno stanje koje utiče na mozak i nerve. Ne može se izliječiti, iako postoje tretmani.

Samo nekoliko dana kasnije, oglasila se i Linina sestra bliznakinja Lavija, takođe atletičarka, koja je, takođe, otkrila da boluje od iste bolesti i da je sa dijagnozom MS nastupala na svim velikim takmičenjima, osvajala i medalje sa štafetom Velike Britanije na 4×400 metara na svjetskim i evropskim prvenstvima, bila je i učesnica Olimpijskih igara u Tokiju…

“Dobila sam dijagnozu, dva dana pred put na Olimpijske igre. Bila sam spremna na neki način, jer sam gledala Linu kada je imala 17 godina i znam kroz šta je prolazila. Bila sam uz nju, suočavala se sa njenim strahovima i depresijom. Vidjela sam i kako se bori, imala sam najbolji primjer pred svojim očima”, ispričala je Lavija.

Lina i Lavija su ponekad u takvom stanju da ne mogu normalno da hodaju, da se očešljaju, operu zube… ali nijednog trenutka ne pomišljaju da odustanu.

Njihova budućnost je neizvjesna, jer je bolest nepredvidiva, ali ne razmišljaju na taj način.

“Mnogo ljudi nam kažu da smo im inspiracija i to je pobjeda. Zapravo, oduvijek sam i željela da inspirišem ljude, ali nisam toga bila svjesna. Zato sam i dugo krila da sam bolesna. Sada se osjećam mnogo ispunjenije”, kazala je Lina Nilsen.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Atletika