Pratite nas

Ostali Sportovi

VIDEO Prije pet godina plašila se da će ostati paralizovana. Sada je ušla u istoriju

Bio je 18. novembar 2018. kada je talentovana Sofija Flerš, koja je nekoliko mjeseci ranije debitovala u šampionatu Formule 3 (pretposljednji korak pred F1) startovala na legendarnoj Velikoj nagradi Makaa.

Godišnji test na ulicama azijskog grada, koji pomaže talentima u motosportu da „stvore“ ime.
Za njemačku vozačicu, taj dan ju je skoro natjerao da zaustavi karijeru. Težak udes nakon kontakta sa Džehanom Daruvalom dovela do kraha njenog automobila, a umalo i do ranog kraja sportskog puta.

Otišla je bočno prema uglu Lisabon, udarila u auto, a njen je poletio i završio u zaštitnoj ogradi. U dramatičnoj, zastrašujućoj nesreći zadobila je frakturu kičme, bila je potrebna delikatna operacija koja je trajala 10 sati, ali njen uspješan ishod je doveo do njene prve pobjede. Nije bilo straha od paralize.

Naravno, u umu naviknutom da razmišlja o tome kada će ponovo dodati gas, to nije značilo mnogo. Tamo gdje bi većina odustala, Flerš se snažno borila za svoj oporavak i godinu kasnije, našla se na istom mjestu, spremna da pobijedi svoje demone.

Odustajanje iz mehaničkih razloga nije joj omogućilo da ostvari rezultat o kojem je maštala, iako je samo njeno učešće bila pobjeda.

Godine 2020. postala je prva žena vozač u Formuli 3 (u trenutnom formatu šampionata), ali je to bila teška sezona.

Pored trka u F3, okrenula se i trkama izdržljivosti, učestvujući prije svega u legendarnoj 24-časovnoj trci Le Man!

Kultnu trku je završila na devetom mjestu, dijeleći automobil Rišard Mil sa još dvije vozačice: Beitske Vise i Tatjanom Kalderon.

2021. se takmičila i u ELMS klasi i u VEC klasi, a takođe i u njemačkom Turing šampionatu (DTM). Sljedeće sezone se vratila u trke izdržljivosti, ali je uvijek mislila na bolide.

Tako se ove godine vratila u Formulu 3, sa PHM Racingom.

Nakon skauting starta, postepeno je jačala, a njena forma je kulminirala trkom na Red Bul Racingu gdje je završila deveta. Slavila je, ali kratko, jer je ubrzo nakon finiša diskvalifikovana zbog tehničke greške.

Nije dozvolila da je takav peh odvrati.

U Mađarskoj je zatim napravila 23 (!) preticanja koja se nisu odrazila na konačni rezultat, ali je došlo njeno vrijeme na legendarnoj Spa Frankoršamp stazi!

U Belgiji, u teškim uslovima sa kišom koja je „udarala“ po šumama Ardena, Flerš je napravila ukupno 29 preticanja, pa je nakon starta sa tek 24. mjesta, kroz cilj prošla kao sedma!

I to je bio jedinstven uspjeh.

Šest bodova koje je osvojila bili su prvi do kojih je došla predstavnica ljepšeg pola u F3.

„Od početka sezone sam govorila da ću osvojiti bodove i uspjela sam. Uvijek je zadovoljstvo trkati se na legendarnoj stazi kao što je Spa, a ova godina je bila još posebnija“, rekla je 22-godišnjakinja.

To je njena lična pobjeda. Prije pet godina plašila se da će ostati paralizovana. Sada je osigurala da svojim dostignućima uđe u istoriju!

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi