Pratite nas

Ostali Sportovi

Žena blistavog uma

Judit Polgar i Magnus Karlsen

Mnogo je žena koje su ispisivale sportsku istoriju, koje su, tokom karijere, bile cijenjene koliko i muškarci, ali su rijetke one dame koje su, dokazano, u istom sportu, u direktnim duelima, bile bolje.

Jasno, nema mnogo sportskih disciplina koje dozvoljavaju da se dva pola odmjere međusobno – u šahu je to potpuno moguće.

A kada se pomenu šah i žene prva asocijacija je Judit Polgar, čuvena Mađarica i sigurno najbolja šahistkinja svih vremena.

Već devet godina je u takmičarskoj penziji, igra povremeno za svoju dušu, a prošle godine je pobijedila Magnusa Karlsena minijaturom Sicilijanske odbrane, u egzibicionom meču u neobičnom ambijentu.

Karlsen se, tako, pridružio Gariju Kasparovu i Anatoliju Karpovu, koje je Polgar takođe pobjeđivala, i u zvaničnim i u nezvaničnim mečevima.

Judit Polgar je rođena 1976. godine u Mađarskoj i sa devet godina osvojila je prvi međunarodni šahovski turnir!

Ali, kako se odjednom pojavila djevočica takvog talenta? Genije, dar, talenat, sreća? Ne. Metod i naporan rad.

“Talenat je i sjedjeti osam sati za stolom i ulaziti u tajne šaha”, govorila je kasnije.

Judit je, zajedno sa svojim sestrama, učestvovala, nakon odluke svojih roditelja, u obrazovnom istraživačkom programu u Mađarskoj.

Šta je to značilo?

“Naši roditelji, na osnovu obrazovnih studija, odlučili su da naš život bude primjer. Željeli su da pokažu da zdravo dijete – ako se uči rano i intenzivno – može da se istakne u bilo kojoj oblasti. U našem slučaju to je značilo karijeru u šahu”, objasnila je.

Njeni roditelji su, dakle, odlučili da ona postane šampion u ovoj igri. Sa sedam godina igrala je s povezom na očima protiv majstora i pobijedila!

Sa devet godina osvojila je Njujork open.

Velemajostori su gledali njene mečeve. Htjeli su da vide djevojčicu, da je vide kako pobjeđuje. Nije ih razočarala. Sa 11 godina je imala pobjede nad internacionalnim majstorima i osvojila Svjetsko prvenstvo do 12 godina.

Rezultati-dostignuća, način na koji je igrala, vrlo brzo su joj doneli titulu internacionalnog majstora. Rekordi, istorija šaha, govore ovo:

Polgar je to zvanje dobila ranije od Bobija Fišera i Garija Kasparova.

Ušla je u prvih 100 igrača/igračica svijeta prije nego što je napunila 13 godina, a sa 15 godina i pet mjeseci je postala velemajstor. Rekord Bobija Fišera (15 godina i 6 mjeseci) je oboren!

Njen učinak kao VM je blistav.

Učestvovala je na međunarodnim turnirima, šahovskim festivalima, egzibicionim mečevima protiv velikih igrača… Kakav god da je bio ishod, Polgar se uvijek izdvajala…

Dosljednost je bila njena glavna karakteristika. Nikada se nije povlačila, nikada nije zaostajala za svojim velikim – uglavnom muškim – protivnicima. Sve ih je pogledala u oči i mnogo puta ih nadmašila.

Njen najsjajniji trenutak došao je 2002. godine, na meču Rusija – Ostatak svijeta, na kome je prvi put pobijedila Garija Kasparova.

Nikada ranije žena nije bila bolja od najboljeg igrača planete!

Ona je 2005. postala jedina žena koja se kvalifikovala za muško Svjetsko prvenstvo.

Dvije godine ranije ušla u zatvoreni klub igračica sa 2.700 poena. Kada je prestala da igra, imala je učinak od 2.675.
Njeno nasljeđe je trajno. Polgar je raspršila svaku zabludu, svako zlonamjerno nepovjerenje u sposobnost žena da pariraju muškom šahu.

U takmičarskom smislu, njen agresivni stil ostaje jedinstven i izvor inspiracije za generacije koje dolaze.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi