Pratite nas

Ostali Sportovi

Preminula Desanka Perović Pešut, svjetska i evropska prvakinja, legenda streljaštva

Foto: Streljački savez Srbije

Desanka Perović Pešut, jedna od najuspješnijih takmičarki u streljaštvu u istoriji Jugoslavije, preminula je, nakon duže bolesti, u utorak 8. juna u Novom Sadu.

Tokom bogate karijere, Desanka Perović Pešut je osvojila šest medalja na svjetskim prvenstvima, bila evropski, balkanski, višestruki državni prvak, svjetski rekorder…

Rođena je 14. oktobra 1941. u Banjanima, u opštini Nikšić, a sa porodicom se 1945. doselila u Vrbas, gdje je odrasla i počela da se bavi streljaštvom. Bila je svestrani sportista. Igrala je  košarku, bila je juniorski prvak Jugoslavije i reprezentativka u atletici, u bacanju kugle i diska. Na kraju, opredijelila se za streljaštvo, kojim se aktivno bavila od 1958. godine. 

Najveći uspeh postigla je 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Finiksu (SAD). Osvojila je tri medalje u pojedinačnoj konkurenciji i dvije u ekipnoj. Reprezentacija Jugoslavije je u Finiksu ostvarila dotad najveći uspeh u istoriji. Osvojeno je šest medalja, a Desanka Perović Pešut, koja je najviše doprinijela sjajnom bilansu je proglašena za najboljeg sportistu Jugoslavije 1970. godine u izboru JSL „Sport“.

Nosilac je i mnogih drugih društvenih i sportskih priznanja.

Po završetku takmičarske karijere, Desanka Perović Pešut je jedno vreme ostala u streljaštvu kao trener i sudija, a bila je i selektor reprezentacije Jugoslavije.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi