Pratite nas

Fudbal

Fudbalerke – rekorderke: Od 1:2 do 9:0 protiv istog rivala za šest godina

Armisa Kuč i Jelena Karličić, foto: Filip Roganović/FSCG

Bilo je ubjedljivih poraza, biće ih još, ipak se ženski fudbal u Crnoj Gori organizovano igra tek nešto više od deset godina, a riječ je o sportu koji je bukvalno počeo od nule, koji nije imao tradiciju.

Ali, ženski fudbal u Crnoj Gori ide naprijed, da li krupnim ili sitnim koracima, stvar je percepcije – činjenica je, međutim, da je napredovao toliko da je u posljednje dvije godine naš najbolji nacionalni tim ostvario prve pobjede (tri) u kvalifikacionim/zvaničnim mečevima za veliko takmičenje, a u narednom takmičarskom ciklusu, u Ligi nacija, ostvario najubjedljiviji trijumf u istoriji, ne samo našeg ženskog, već i našeg fudbala uopšte.

Crnogorske fudbalerke su pobijedile Farska Ostrva čak 9:0 u meču Lige nacija, u nezapamćenoj goleadi pod Goricom.

To je rekordna pobjeda, računajući i našu mušku reprezentaciju.

Koliko je Crna Gora porasla možda još više govori podatak da je od selekcije koju je pobijedila 9:0, 2017. godine izgubila 2:1, na preliminarnom turniru kvalifikacija za SP. Naš tim je, inače, Farska Ostrva savladao i u septembru u gostima 1:0.

Možda će neko reći – to su Farska Ostrva, ali – selekcija te zemlje je prvu zvaničnu utakmicu odigrala 18 godina prije Crne Gore, a fudbal na toj danskoj teritoriji, koju FIFA i UEFA priznaju kao posebnu fudbalsku zemlju, sve je bolji. Sjetite se samo kako su prolazili naši muški klubovi u duelima sa rivalima sa Farskih Ostrva.

Kada se spustimo „niže“, u mlađe selekcije, u prethodne dvije godine kadetska i omladinska reprezentacija po jednom su prešle u UEFA A ligu, osvajanjem turnira prve runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, našle se u društvu najjačih selekcija tog uzrasta.

U 17 reprezentacija je, pritom, prošle godine upisala najubjedljiviji trijumf ikada u zvaničnim mečevima, računajući i muške mlađe timove – 13:0 protiv Kazahstana.

I ponavljamo, biće i rekordnih poraza, ali lijepe stvari i lijepe pobjede ostaju zauvijek…

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal