Pratite nas

Ostali Sportovi

Priča koja inspiriše: Sa 19 godina je izgubila nogu, a sada u Parizu ispunjava snove

Bliži se početak Paraolimpijskih igara, a sa raznih krajeva svijeta stižu inspirativne priče budućih učesnika.

Fiona Batalja, 21-godišnjakinja iz Ripola u Kataloniji, Španija, naći će se na mjestu na kome je oduvijek željela da bude, iako nije mogla ni da zamisli da će je tamo odvesti splet nesrećnih okolnosti.

Fiona je u januaru 2022. doživjela težak pad na skijanju, polomila je I butnu kost I potkoljenicu, a nakon nekoliko operacija, ljekari su, da bi joj spasili život, morali da obave amputaciju.

U tom momentu, tuga i predaja je nisu savladali, već je jedna misao pobijedila svu njenu bol – da li je ovo šansa da ispuni svoje snove.

Fiona se bavila atletikom, sprintom, ali nije imala rezultate za najveću scenu I domete, niti je, kako sama kaže, bila dovoljno posvećena sportu…

„U svemu što se dogodilo pronašla sam motiv da se posvetim novoj šansi. Jednostavno, ranije sam bila podijeljena između škole I trčanja, nisam bila dovoljno motivisana. Nesreću sam doživjela kao novu šansu – prije svega, zahvalna što sam živa, a spremna da otvorim vrata koja su se odškrinula”, kazala je Fiona.

I tako je Fiona sa protezom počela da se bavi para-atletikom, a za veoma kratko vrijeme naučila da trči u novim okolnostima, a nakon samo tri mjeseca intenzovnih priprema, u martu ove godine, prvu put se takmičila – I u prvoj trci na 100 metara oborila španski rekord u specifičnoj kategoriji T 64, čime je ispunila paraolimpijsku normu.

“Dolazak u Pariz je bio proces istrajnosti, posvećenosti i dosljednosti, nešto što ranije nisam imala i što sam, zahvaljujući nesreći, naučila da primjenjujem u svim oblastima svog života”.

Pored pobjeda koje je do sada ostvarila u svojoj kratkoj sportskoj karijeri, Fiona kaže da je ponosna na vrijednosti koje je naučila da poštuje nakon nesreće.

“Nesreća mi je pomogla da prevaziđem komplekse koje sam imala u vezi sa svojim tijelom, da sazrem, da cijenim stvari kojima ranije nisam pridavala važnosti i za koje sada znam da su značajni. Moja poruka je da nešto što vam promijeni život nije nesreća, već prilika za učenje i prevazilaženje unutrašnjih barijera”, zaključila je Fiona.

Fiona Batalja će u Parizu trčati na 100 I 200 metara. Paraolimpijske igre počinju 28. avgusta I traju do 8. septembra.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi