Pratite nas

Fudbal

Zlatna lopta za fudbalerku Barselone: Aleksija Puteljas najbolja na svijetu

Alešia Puteljas: FOTO: FC Barcelona

Aleksija Puteljas osvajačica je Zlatne lopte za žene u 2021. godini.

Puteljas je oslonac Barselone od 2012. godine, kada je došla iz Levantea, sa preko 350 nastupa u svim takmičenjima.

Sezona 2020-21 bila je najbolja za 27-godišnju fudbalerku, koja je sa Barsom osvojila triplu krunu, a sada je nagrađena najprestižnijom pojedinačnom nagradom u fudbalu.

Ona je prošle sezone upisala nevjerovatnih 37 golova i 27 asistencija dok je Barsa jurišala do trofeja u Primeri, Kupu Kraljice i Ligi šampiona za žene.

Tri gola je postigla su u finalima, uključujući penal u trijumfu u Ligi šampiona nad Čelsijem rezultatom 4:0.

Pored podviga na klupskom nivou, Puteljas je ranije ove godine postala i igračica sa najvećim brojem utakmica u istoriji španske reprezentacije, sa 92 nastupa.

Sada je završila na prvom mjestu u glasanju za Zlatnu loptu ispred fudbalerke Čelsija Sem Ker, a njena saigračica iz Barselone Dženifer Ermoso bila je treća.

Tandem Pari Sen Žermena Kadidijatu Dijani i Marija-Antoanet Katoto, te Arsenalova Vivijan Medijema, bile su jedine igračice koji nisu iz Barse ili Čelsija sa mjestom prvih deset.

Puteljas je treća igračica koja je dobila žensku verziju najveće nagrade – Norvežanka Ada Hederberg je osvojila premijernu 2018. godine, Amerikanka Megan Rapino bila je najbolja 2019, dok prošle godine Zlatna lopta nije bila dodijeljena.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal