Pratite nas

Miks

Bojana motiviše i kao sportska legenda i kao majka: Samo hrabro, budite odlučne, imajte svoje želje i ciljeve

FOTO Boris Brnović

Bojana Popović, naša proslavljena rukometašica i uspješna trenerica i selektorka, u jednom dijelu svoje igračke karijere bila je i majka i sportistkinja.

Jedna je od onih koja je svojim primjerom pokazala da majčinstvo i sport mogu da idu zajedno, ukoliko postoje želja, strast prema sportu i podrška porodice.

“Naravno da sport i majčinstvo mogu da idu zajedno, a dokaz za to je veliki broj nas sportistkinja koje smo se ostvarile kao majke i potom bile aktivne na terenu. Ovo je odlična tema, kojom smo željele da ohrabrimo žene da mogu da nastave da se profesionalno bave svojim poslom, ne samo sportom. Postoje odricanja, ali uz podršku porodice, sve je moguće. Samo hrabro, budite odlučne, imajte svoje želje i ciljeve i sigurno ćete moći da ih ostvarite”, poručila je Bojana.

Sport je, naravno, profesija puna specifičnosti, počev od fizičkog aspekta, jer zahtijeva intenzivan trening i napor.

Tokom trudnuće i nakon porođaja dolazi, jasno je, do velikih fizičkih promjena na ženskom tijelu.

Povratak “na staro” lakše pada ženama sa sportskim navikama.

“Sportsko tijelo sve ‘pamti’, sve što se radilo u karijeri, svi treninzi i pripreme, ostaju negdje ‘zapisani’ i ne treba mnogo vremena da sa fizičkog aspekta tijelo dovede u sportski ‘mod’. Sa druge strane, potrebno je određeno vrijeme da prođe da se vratiš rukometu kao igri, da vratiš osjećaj na terenu, kao i nakon svake pauze”, naglasila je Bojana.

Iako je, kako je sama rekla, imala dvije rizične trudnoće, proslavljena rukometašica je istakla da mlađe djevojke treba ohrabriti i podržati ako žele da tokom karijere naprave pauzu zbog majčinstva.

“Međutim, ono što je, po mom mišljenju, jako važno i na šta apelujem – da se zna kada je granica, da igračice shvate kada je dosta i kada je vrijeme da se posvete drugim stvarima i porodici. Najvažnije je da se, ako postoji želja, na vrijeme razmišlja o tome, da se ne zakasni sa majčinstvom, jer ima mnogo takvih slučajeva. Ima sportistkinja koje se plaše da pauziraju sa karijerom, kako bi riješile neka egzistencijalna pitanja, ali kako rukomet i nije tako profitabilan sport, samo mali broj igračica na svijetu u tome uspije. Zato je i na nama, starijima, da ih motivišemo da donose hrabre odluke”, zaključila je Bojana Popović.  

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Miks