Pratite nas

Miks

Poruka stručnjaka, dr Selma Đurbuzović Ramović: Možete da budete sjajne i nakon pauze zbog majčinstva

FOTO Boris Brnović

Profesionalne sportistkinje su, iznad i prije svega, žene, tako da samo od njih zavisi kada i da li će se ostvariti kao majke, zaključak je izlaganja dr Selme Đurbuzović Ramović, specijalistkinje ginekologije i akušerstva, tokom panela “Majčinstvo i sport”.

“Medicinski, nema kontraindikacija da se profesionalna sportistkinja ostvari kao majka”, naglasila je.

Đurbuzović Ramović je istakla da postoje neke specifičnosti kod žena kojima je sport profesija, ali da sa medicinskog aspekta razlika gotovo i da nema.

“Otežavajuća okolnost, ako se tako može reći, kod profesionalnih sportistkinja je to što je vrhunac njihovih karijera između 20 i 35 godina, a to su najbolje reproduktivne godine. To, međutim, ne znali da bi trebalo da odlažu materinstvo poslije kraja karijere. Međutim, apsolutno je moguće napraviti pauzu, a vratiti se sportu u punom kapacitetu. Kada? To je indvidualno, ali se preporučuje period od šest do 12 mjeseci nakon porođaja, kako bi se organizam vratio u stanje prije trudnoće”, kazala je dr Đurbuzović Ramović.

Treninzi, fizički napori, stres koji nosi sport kao takmičenje, svakako da imaju uticaj na organizam…

“Za profesionalne sportistkinje su jako važni redovni ginekološki pregledi. Često se događa da sportistkinje imaju, recimo, poremećene menstrualne cikluse. Od ogromne važnosti je razumijevanje njihovih trenera, dobar rad nutricionista u klubovima i nacionalnim timovima”.

Iako je sve individualno, sa medicinskog aspekta postoje neki univerzalni savjeti…

“Ne preporučuju se kontaktni sportovi tokom trudnoće. Rekreativni treninzi su druga priča, treninzi slabijeg intenziteta, ali sportovi kao što su rukomet, košarka, borilački sportovi – nose sa sobom rizik”, ističe Đurbuzović Ramović.

Kada se sve sabere, podrška i razumijevanje su najvažniji, kao i edukacija, te ohrabrivanje sportistkinja da se odluče na takav korak i tokom karijere.

“U odnosu majčinstva i sporta medicina je jedna oblast, koja se ne razlikuje mnogo, ili uopšte, kada se govori o trudnoći sportistkinja i ‘običnih’ žena. U slučaju sportistkinja, akcenat bi trebalo da bude na podršci partnera i porodice, kao i klubova, odnosno potrebno je da se konstantno priča na tu temu i da se sportistkinje ohrabre da se ostvare kao majke, kada god one to žele. Da im se objasni da i nakon te pauze mogu opet da budu sjajne na terenu, kao što su bile i ranije”, zaključila je Đurbuzović Ramović.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Miks