Pratite nas

Fudbal

Cijela država protiv jednog čovjeka

Španski fudbalski savez (RFEF), sastavljen od 19 regionalnih saveza, zatražio je u ponedjeljak „trenutnu ostavku“ predsjednika Luisa Rubijalesa (46) jer je poljubio u usta fudbalerku Dženi Ermoso (33) tokom dodjele zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu.

Predsjednici saveza autonomnih regija poput Madrida, Katalonije, Baskije i Andaluzije nakon sastanka su objavili saopštenje u kojem su odbili da podrže Rubijalesa. 

„Nakon posljednjih događaja i neprihvatljivog ponašanja koje je teško naštetilo imidžu španskog fudbala, predsjednici traže da Luis Rubijales odmah podnese ostavku kao predsjednik RFEF-a“, naveli su.

Jednoglasno su dali podršku sadašnjem potpredsjedniku, Pedru Roći (68), za „vođenje nove etape“. Preduzetnik Roća je deset godina predsjednik FS Ekstremadure, pokrajine na zapadu zemlje uz granicu s Portugalom. Španija se nada zajedničkom organizovanju Svjetskog prvenstva za fudbalere 2030. s Portugalom.

Rubijales, koji tvrdi da je poljubac dao uz pristanak igračice Ermoso, u petak je iz sjedišta RFEF poručio da neće odstupiti s dužnosti.

FIFA mu je zabranila obavljanje dužnosti u fudbalu na 90 dana dok ne završi istražni disciplinski postupak, te dok ne bude poznata konačna odluka.

Rubijales je vodio RFEF od maja 2018. godine, a Španija je od tada postala svjetski prvak u ženskoj seniorskoj konkurenciji, kao i uzrastima do 17 i do 20 godina.

Muška reprezentacija osvojila je 2020. srebro na Olimpijskim igrama, a u junu Ligu nacija u finalnoj pobjedi nad Hrvatskom. Prošlog mjeseca je muška reprezentacija do 21 godine tijesno izgubila 1:0 od Engleske u finalu Evropskog prvenstva.

Španska ženska reprezentacija pobijedila je prije deset dana 1:0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva, što joj je prvi naslov u istoriji. Igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje na podijumu, gdje se među osobama koje su im čestitale nalazio Rubijales. Kada je naišla igračica Ermoso, zagrlio ju je, rukama privukao njenu glavu k sebi pa je poljubio u usta, nakon čega se smijao.

Rubijales je poručio da je poljubac bio „spontan“ uslijed slavljeničke euforije, a da je Ermoso prethodno pristala na to. Igračica je poslije kazala da ju je poljubio protivno njenoj volji te da neće igrati za reprezentaciju dok je Rubijales na čelu saveza.

Ukupno su 23 osvajačice zlatne medalje poručile da se neće vratiti u reprezentaciju ostane li on na čelu saveza. Nakon što je Rubijalesa privremeno suspendovala FIFA, i 11 članova štaba selektora Horhea Vilde odstupilo je s dužnosti.

Rubijales je poručio da će „svoju nedužnost“ braniti na sudu.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal