Pratite nas

Fudbal

Majka osramoćenog predsjednika se zatvorila u crkvi i prijeti štrajkom glađu: „Moj sin ne bi naudio nikome“

Majka suspendenovanog predsjednika FS Španije Luisa Rubijalesa, kojem je FIFA zabranila rad na 90 dana zbog toga što je u usta poljubio fudbalerku Dženi Ermoso, zatvorila se u ponedjeljak u crkvu u mjestu gdje živi i najavila štrajk glađu dok se ne pronađe rješenje za „nehumani“ i „nezasluženi lov“ na njenog sina u Španiji.

Anheles Bejar se u Motrilu, gradiću sa 60.000 stanovnika na jugu Španije, zatvorila u crkvu na neodređeno vrijeme.

„Neka Dženi Ermoso kaže istinu i ponovi verziju koju je navela kada se događaj dogodio“, rekla je Bejar za novinsku agenciju EFE.

„Nije bilo seksualnog zlostavljanja jer je poljubac bio obostran, usaglašen s obje strane, kao što se vidi na snimcima“, dodala je.

Smatra da je njen sin izložen javnom i medijskom linču bez razloga „jer on nije u stanju nikome da naudi“.

„To je situacija u kojoj se svako mogao naći“, rekla je pozivajući javnost na razumijevanje.

Španska ženska fudbalska reprezentacija je prije sedam dana osvojila Svjetsko prvenstvo u Australiji. Kada su igračice jedna po jedna primale zlatne medalje, na podijumu, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i 46-godišnji Rubijales.

Kada je naišla 33-godišnja Ermoso, zagrlio ju je i objema rukama privukao njenu glavu k sebi pa je poljubio u usta, nakon čega se smijao.

FS Španije (RFEF) je isti dan poslao saopštenje s riječima Ermoso gdje ona navodi da je do „obostranog“ poljupca došlo uslijed slavljeničke euforije, a Rubijales je izjavio na radiju da je to bio poljubac između dvoje prijatelja.

Nekoliko dana kasnije, nakon što su javnost i političari na vlasti kritikovali Rubijalesov čin kao „neprihvatljiv“ i kao „seksualno nasilje“ oglasila se i Ermoso navevši da je RFEF pritiskao nju, njenu porodicu i prijatelje da zaštiti Rubijalesa. Poručila je da ona nije odobrila poljubac u usta i da je ona žrtva.

Rubijales je u petak, uprkos zahtjevima da odstupi s funkcije, rekao da neće dati ostavku jer nema razloga za to.

Ponovio je da mu je Ermoso bila dala dopuštenje da je poljubi.

Nakon toga su 23 igračice, uključujući Ermoso, poručile da se neće vratiti u reprezentaciju dok je on na čelu saveza.

FIFA je zabranila u subotu Rubijalesu obavljanje svih dužnosti u fudbalu na 90 dana dok traje disciplinski postupak, nakon čega bi FIFA trebalo da donese konačnu odluku.

Isti dan je 11 pomoćnika izbornika selektora Horhea Vilde podnijelo ostavke, navevši da prihvataju verziju događaja koju je iznijela Ermoso. Vilda je objavio svoje saopštenje u kojem načelno kritikuje Rubijalesov gest, ali nije odstupio s funkcije.

Položaj žena u društvu je osjetljiva tema u Španiji, gdje svake godine desetine hiljada osoba maršira ulicama u protestima protiv nasilja nad ženama i gdje je 2020. godine lijeva koaliciona vlada uspostavila ministarstvo rodne jednakosti koje vodi 35-godišnja Irene Montero, članica lijeve stranke Podemos.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal