fbpx
Pratite nas

Miks

Dame ruše stereotipe: Zašto se i žene ne bi bavile ragbijem, nije to samo muški sport

Ragbi je u Crnoj Gori sport u povoju. Nije popularan poput fudbala, košarke, rukometa, vaterpola, ali postoje ljudi, prije svega entuzijasti, koji ovaj sport žele da postave na viši nivo.

Katarina Martinović je naša ragbistkinja koja ruši stereotipe da je ovaj sport samo za muškarce.

“Zašto se žene ne bi bavile ragbijem? Mi kao i momci imamo želju za igrom i takmičenjem. Prvi put kada stupiš na teren i odigraš ragbi utakmicu sa djevojkama, shvatiš kakva je to veza i nije važno kojeg si pola”, rekla je Kaća u razgovoru za Televiziju Vijesti i potom se prisjetila početaka na ragbi terenu:

“Bila sam na trećoj godini fakulteta. Studirala sam u Engleskoj, a ta zemlja je „luda“ za ragbijem. Nekoliko ljudi koji me poznaju si mi rekli „Znaš Kaća, mislimo da je to sport za tebe“. Bavila sam se plesom i malo fudbalom, ali su mi kazali da možda treba da probam ragbi. Došla sam na prvi trening. Nisam znala osnovne stvari i pravila, ali prošla sam brz proces učenja. Odigrala sam prvu utakmicu poslije nekoliko sedmica i do kraja godine sam sve naučila i mnogo napredovala.”

Nada se i da će sve više djevojaka krenuti njenim putem.

“Veliki izazov za naše društvo je da djevojke počnu da se bave ragbijem, za koji mnogi kažu da je muški sport. Potrebno je samo da što više djevojaka krene da trenira ovaj sport. Makar da probaju jer znam da osoba kojoj se dopadne ragbi, ne napušta naš sport. Nadam se da će nam se djevojke pridružiti jer ovaj projekat ne treba propustiti”, istakla je Katarina Martinović.

Od ljetos je na čelu Ragbi saveza Crne Gore Zorica Kostić, mlada djevojka koja i dalje uživa na terenu baveći se ovim sportom.

“Kada sam ja počela da treniram, ragbi je napredovao dosta brzo. Međutim stagnirao je od 2017. do 2020. godine. Novim Zakonom o sportu naš Savez se ugasio, ali je nekoliko nas entuzijasta pokrenulo ovaj sport. Radimo volonterski jer želimo da podignemo ragbi na veći nivo”, ističe Zorica.

Pomoć države neophodna je kako bi rezultati u budućnosti bili bolji.

“Imali smo sastanak sa Markom Begovićem iz Uprave za sport, ponudio je pomoć. Uskoro ćemo imati novi sastanak na kojem ćemo mu pokazati naš plan za razvoj ragbija. I predsjednik COK-a Duško Simonović nam je rekao da će ragbi od sljedeće godine ući u našu olimpijsku porodicu sportova”, kazala je Zorica Kostić.

Sve zainteresovane djevojke, koje bi voljele da se oprobaju na ragbi terenu mogu da se jave na Instagram i Fejsbuk stranice Montenegro Rugby.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Miks