Pratite nas

Fitnes & Zdravlje

Helena Božić, fudbalerka Crne Gore i Dinamo Moskve: Sport mi je pomogao da promijenim stil života

Helena Božić ima 26 godina, profesionalno se bavi fudbalom, sa međunarodnom karijerom, na ozbiljnom nivou i bogatim iskustvom u dresu reprezentacije Crne Gore.

U razgovoru za Sportfem govorila je o značaju pravilne ishrane i bavljenja sportom za pravilan razvoj tijela i ličnosti.

Iako je, kaže, imala sreću da nikada nije imala probleme sa viškom kilograma, ističe i da nikada nije “robovala dijetama”.

“Svijest o ishrani sam mijenjala postepeno, a u najvećoj mjeri kada sam počela profesionalno da se bavim fudbalom”, kaže Helena za Sportfem.

“Zapravo, sport mi je u velikoj mjeri pomogao da promijenim način razmišljanja i stil života. Prije svega, naučio me je samokontroli, koja je, smatram, temelj svakog uspjeha”.

Svjesna je koliko je u modernom sportu značajna uloga ishrane, te da samo za najspremnije ima mjesta na velikoj sceni.

“Nažalost, do sada nisam imala nutricionistu u klubu, ali imala sam ljude koji mi davali savjete. Takođe, trudila sam se da samostalno pronađem stručnjake koji će me usmjeriti. Ovim putem bih se zahvalila profesoru Marku Vukotiću, čija profesionalnost me motiviše da izvučem maksimum iz sebe”, ističe Helena, igračica moskovskog Dinama.

foto: w.fcdm.ru

I dok je u toku sezone i priprema, izuzetno važno šta je na meniju, u vremenu odmora dozvoli sebi malo opuštanja.

“Za vrijeme sezone vodim računa o ishrani, mada u nekim momentima dam sebi oduška. I u periodu između sezona treniram, ali u manjem intezitetu. Iskreno, profesionalni sport je pun izazova i samim tim iziskuje mnoge žrtve, ali kad imate jasan cilj, nije teško ostati dosljedan svemu tome”.

Iz svog iskustva kaže da je najvažnije pronaći balans u svemu.

“Moj savjet bi bio da ne treba robovati ishrani i striktinim dijetama. Treba voditi računa o namirnicama koje se unose i njihovom kvalitetu, ali i pronaći balans u svemu tome. Nema potrebe za uvođenjem ekstremnih restrikcija, izuzetak se uvijek moze napraviti”, ističe, a savjetuje svima da nađu vrijeme za fizičke aktivnosti.

“Šetnja, lakši trening, vožnja bicikla… Za to uvijek može da se nađe vremena. Što se tiče profesionalnog sporta, smatram da je poželjno početi što ranije sa treninzima i uvođenjem u taj sistem, dok je za rekreativno bavljenje sportom uvijek pravo vrijeme”.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Fitnes & Zdravlje