fbpx
Pratite nas

Košarka

Igraju i sude, Kolašinke za koje nema prepreka

Kolašinke Nikolina Bijelić i Nina Rakočević na više načina pokazuju ljubav prema košarci.

Njih dvije igraju košarku za „Tara basket“, a nedavno su počele i da sude.

Na sugestiju delegata Bojane Vučinić njih dvije debitovale su na terenu i sa pištaljkom u ustima.

„Već na prvom treningu sam osjetila da sam izabrala nešto čemu ću da pripadam cijeli život i čime ću se baviti. Od malena pratim Božicu Mujović i ona je moj davnašnji idol. Pomogla mi je da u sebi pronađem plejmejkerku, da pokušam da se poistovjetim sa tim kako ona igra na toj poziciji. Godinu sam igrala u Turskoj, takođe na poziciji plejmejkerke. Treninga mi nikada nije dosta, treniram u svom klubu „Tara Basket“ a nekada i sa muškim selekcijama Košarkaškog kluba „Gorštak““, priča za Pobjedu Nina Rakočević koja je počela sa osam godina da trenira

Ima 17 godina, pa je za suđenje vro mlada.

„Tek sam na početku. Znam koliko je košarkaško suđenje kompleksno i koliko je važan svaki detalj. Razmišljam, čitam, gledajući košarkaške utakmice posebnu pažnju obratim na sudije. Često stanem ispred ogledala i uvježbavam tehniku suđenja. Sudila sam nekoliko utakmica, imala sam čast i da sudim Prvu žensku košarkašku ligu. Suđenje mi je pomoglo da košarku igram rasterećenije. Mnogo je lakše igrati košarku kada znate pravila iz perspektive i pogleda sudije. Za deset godina vidim sebe i u košarkaškom i u sudijskom dresu. Vjerujem da će mi vrijeme biti naklonjeno jer ću košarci dati sve od sebe“, kaže Rakočević.

Bijelić je nedavno postala punoljetna. Kraće trenira košarku, počela je sa 18 godina, međutim dovoljno dugo da se zaljubi u ovaj sport.

Zbog toga bi posao sudije mogao da bude od velike važnosti.

„Već je šest-sedam utakmica u mojoj sudijskoj „bilježnici“. Moja drugarica Nina i ja smo najviše ponosne na suđenje u Prvoj ženskoj košarkaškoj ligi. To je veliki podstrek jer sam svjesna koliko treba raditi na sebi da bi se stekla sudijska rutina. Naravno da sebe zamišljam na parketu velikog evropskog ili svjetskog takmičenja. Meni kao sudiji dosta pomaže „košarkašica u meni“. Na pitanje da li ću za deset godina biti u igračkom ili sudijskom dresu je sada teško odgovoriti, ali ono što je sigurno je da ću biti uz košarku i sa košarkom“, kazala je za Pobjedu Bijelić.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Košarka