Pratite nas

Atletika

Kakva tragedija, mlada atletičarka izvršila samoubistvo nakon poruke: „Možda ću se jednog dana vratiti. Možda ne“

Tragična i tužna, pretužna vijest – Švedski atletski savez saopštio je da je mlada atletičarka Emilija Brandefold prije nekoliko dana (13. novembra) okončala život.

Prema istom saopštenju, 21-godišnja atletičarka se „u posljednjih nekoliko mjeseci osjećao veoma loše, fizički i psihički”.

Ovaj tragični događaj, nažalost, još jedna je potvrda da veliki broj sportista tonu sve dublje i dublje kada su im karijere poremećene i njihovi napori da se oporave nisu efikasni.

Još je neutvrđeno, pošto nisu jasni razlozi koji su Emiliju naveli na ovaj čin, ali prema do sada poznatom, ona je imala problem sa srcem i nije mogla da trči i trenira.

Tačnije, kako je napisala u svom postu na Instagramu, od prošlog jula njeno tijelo nije moglo da izdrži napore na treningu, zbog visokog otkucaja srca – 120-150 praktično u mirovanju.

U istoj objavi je objasnila da joj je čak i hodanje bilo bolno i da je u bolnici bila više od 20 puta i da su svi njeni testovi pokazali da je dobrog zdravlja.

„Veoma sam tužna jer mi trčanje i trening mnogo znače, ali sada i normalan život mi je težak. Provela sam više sati u krevetu nego stojeći u posljednjih mjesec“, napisala je ona i završila svoj tekst sa sljedećom rečenicom:

„Možda ću se jednog dana vratiti. Možda ne. Nadam se da će se moje tijelo oporaviti.“

Dvadesetjednogodišnja Šveđanka je pokazivala talenat, jer je već u prvim koracima u teškoj konkurenciji planinskog trčanja osvajala medalje i učestvovala na najvećim događajima, dok je u jednom periodu za oko dva mjeseca pretrčala 48, pa 45 kilometatra u planinskim trkama.

Tragična priča o Emiliji Brandefold je povod da se još jednom otvori debata o odgovornosti koju svako društvo ima za one koji pate u tišini i na kraju oduzmu sebi živote.

Porodica mlade sportistkinje napravile su internet stranicu preko koje svako može da donira novac fondaciji Suicide Zero, s ciljem smanjenja samoubistava u Švedskoj.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Atletika