Pratite nas

Intervju

Kanađanke pod Trebjesom: Sestre Jana i Logan žele da budu liderke u Nikšiću

Jana i Logan Kucera su sestre bliznakinje iz Kanade, imaju 23 godine, a od jula su stanovnice Nikšića.

U grad pod Trebjesom došle su zbog košarke – postale su članice ŽKK Nikšić 1905, nakon što su pet godina igrale na koledžu Sen Kler.

Otkud mlade Kanađanke u Crnoj Gori, zaštio su košarkaški put odlučile da nastave u Nikšiću.

“Čovjek koga smo poznavali iz grada u kome je bio naš koledž, i koji je igrao u inostranstvu, dao nam je listu agenata i uputio nas kako da se spremimo za odlazak. Tada smo kontaktirale Darka, našeg agenta, koji je počeo proces potrage tima za nas. Nikšić je bio uvijek jedna od prvih opcija”, kažu Jana i Logan za Sportfem.

Imale su uspješnu koledž priču, kanadski mediji su ih predstavili kao jedne od najboljih igračica lige u kojoj su nastupale, ali je evropska košarka druga priča.

“Nismo uopšte oklijevale da nastavimo karijeru u inostranstvu, tako da smo prihvatile ono što imamo. Agent nam je predstavio da je Nikšić odlična šansa i nismo željele da je ispustimo”, ističu one.

Kažu da prije dolaska u Nikšić i Crnu Goru nisu znale ništa ni o gradu ni o zemlji…

“Malo smo istražile prije dolaska, a kada smo došle – utisci su pozitivni. Sve nam je blizu, možemo da prošetamo i sve stignemo. Atmosfera je drugačija nego u Kanadi, ali sviđa nam se. Naše nove saigračice su nas sjajno prihvatile, pomogle nam, kao i čelnici kluba. Primili su nas izvanredno, uvijek su tu ako nam nešto treba. Svi su ljubazni i prijateljski raspoloženi”, kažu mlade Kanađanke, koje igraju na poziciji plejmejkera ili beka.

Komunikacija nije problem…

“Pokušavamo da naučimo neke riječi, ali je teško ide, jer je akcenat vašeg jezika veoma jak, a mislimo da svi pričaju veoma brzo. Međutim, sve naše saigračice znaju engleski jezik, sve što treba da nam se prevede one su tu za nas”.

Nikšić 1905 ove sezone ima obaveze u dva takmičenja – nastupiće premijerno u WABA ligi, što je, takođe, i jedan od razloga zbog kojeg su Jana i Logan došle. Iako imaju 23 godine, biće najstarije igračice u ekipi.

“U ovu sezonu ulazimo otvorenog uma, jer nikada ranije nismo igrali u inostranstvu. Nadamo se da ćemo unijeti naše vještine i talenat, kako bismo poboljšali igru tima. Želimo da se takmičimo na visokom nivou i da damo sve od sebe tokom svake utakmice. Takođe se nadamo da ćemo biti liderke našim mlađim saigračicama”, zaključile su Jana i Logan, koje su pored košarke, na koledžu Sen Kler završile i različite studijske programe poput Fitnesa i zdravlja, Pomoć u obrazovanju i Nauku o autizmu i ponašanju.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Intervju