fbpx
Pratite nas

Intervju

Marija Čivović – ženski boks u fokusu: To je sport koji nas uči i životnim lekcijama, potpuno otvoren za djevojke

Crna Gora odnedavno ima ženu na visokoj funkciji u evropskom boksu.

Marija Čivović, dugogodišnja sekretarka Bokserskog saveza, postala je predsjednica Komisije za ženski boks u okviru Evropske bokserske konfederacije (EUBC).

Iz naziva komisije jasna je njena i uloga njenih saradnica i saradnika – da na Starom kontinentu razvijaju ženski boks, sport koji jeste u ekspanziji, ali koji ima potencijal još da raste.

Crna Gora je možda i dobar primjer – postoji interesovanje djevojaka za bavljenje ovim sportom, bilo je i medalja sa najvećih takmičenja u mlađim kategorijama, Bojana Gojković svjetski priznat talenat, a prostor za napredak je ogroman…

“Mislim da moj dolazak na čelo komisije EUBC znači mnogo, a ja ću uraditi sve da sa te pozicije pomognem razvoju ženskog boksa u Crnoj Gori. Naravno, riječ je o komisiji koja treba da razvija ženski boks u cijeloj Evropi, mnogo je aspekata na kojima će se raditi – od uključivanja što većeg broja djevojčica i djevojaka, edukacije trenera, službenih lica i zvaničnika…”, kaže Marija Čivović za Sportfem.

Ženski boks je sve popularniji u svijetu, kod nas je, realno, bio sport bez tradicije. Bokserski savez Crne Gore je posljednjih godina uradio mnogo na popularizaciji ovog, bez sumnje, najpopularnijeg i najglamuroznijeg borilačkog sporta, kao dio te strategije organizovana su i dva šampionata Evrope u mlađim kategorijama, na kojima je bio zastupljen i ženski boks.

U oktobru se u Budvi održava i najveće takmičenje, na okupu će se naći najbolje bokserke Starog kontinenta…

“I prethodna takmičenja, a ovo koje slijedi, uticala su da se boks ponovo nađe u centru pažnje, zahvaljujući i rezultatima naših predstavnika i predstavnica. BSCG je u prethodne dvije-tri godine uradio zaista mnogo. Kada govorimo samo o ženskom boksu, Bojana Gojković je djevojka koja je pomjerila granice i koja može da služi kao primjer. Ona je na najbolji način demantovala predrasude da je boks sport za muškarce. Plan nam je i cilj da u narednom periodu pokažemo šta je boks, da je to sport koji je potpuno, tako da kažem, rodno ravnopravan. Ima mnogo posla, nije lako, ali postoji volja i entuzijazam, a i pratimo trendove u Evropi i svijetu”, ističe Čivović.

Primjetno je, kaže, da se sve više djevojaka bavi borilačkim sportovima, vježbajući u teretanama…

“To je ili amatersko, ili rekreativno bavljenje sportom. Naš zadatak je da ih ‘ubijedimo’ da krenu u profesionalnu priču. Boks je apsolutno sport za žene, kao i svaki drugi sport, a činjenica da je u olimpijskom programu, te da je sve popularniji u svijetu, može da bude samo podstrek djevojkama da uđu ozbiljnije u tu priču”, kaže Marija Čivović.

To je, može se reći, slučaj i u cijeloj Evropi…

“Cilj međunarodnih bokserskih asocijacija je da uključi što više žena u svim organima odlučivanja, već sada nas je 50 odsto i u svjetskoj i u evropskoj konfederaciji, što pokazuje i kakve su ambicije i čemu se teži – da ženski boks bude sve masovniji i popularniji”.

I na kraju Marija Čivović je poručila zašto bi djevojke trebalo da se bave boksom:

“Nije fraza da je to plemenita vještina. Boks je borba, ali prije svega – uči nas poštovanju protivnika u ringu, uči nas kako da se odnosimo i prema sebi i prema drugome. Boks, kao i svaki sport, je prava i životna škola, i apsolutno pripada podjednako i muškom i ženskom polu”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Intervju