Pratite nas

Gimnastika

Nina Dragović – crnogorska sportska gracija: Spoj baleta, plesa i vještine

Ritmička gimnastika je mješavina plesa, pozorišta i muzike.

Tako glasi jedna od definicija vještine, koja je kao sport zvanično prepoznata 1963. godine, a koja se od Los Anđelesa 1984. nalazi na programu Olimpijskih igara.

Ritmička gimnastika, može se reći, sadrži elemente “klasične”, sportske gimnastike, osvježene i uljepšane umjetničkim pokretima, koji su često nalik baletu.

U najčešće prilično uniformisanim opisima sportskih disciplina, uokvirenih pravilima, izgubi se ljepota igre, a to se posebno odnosi na sportove koji sadrže široku lepezu ljepote pokreta, elegancije, gracioznosti…

Baš takva je ritmička gimnastika, kojoj bi, bez želje da se ugrozi rodna ravnopravnost, trebalo dodati i epitet – ženstvena.

Uostalom, to je jedan od rijetkih, ako ne i jedini sport, kojim se bave isključivo žene, odnosno djevojčice i djevojke.

E, u takvom sportu, Crna Gora prvi put ima predstavnicu koja se probija na najveću scenu, u juniorskoj konkurenciji, a uskoro i među seniorkama.

Njen uspon bi mogao da se nastavi čak i do Pariza, na olimpijskoj pozornici.

Zove se Nina Dragović, ima 15 godina, osvajačica je brojnih medalja na prestižnim međunarodnim turnirima u Estoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Turskoj, Izraelu, San Marinu, Slovačkoj, Grčkoj…, zauzela 30. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu i stekla realne šanse da na osnovu “wild card” dođe do najveće moguće scene.

Nina se ritmičkom gimnastikom bavi od pete godine. Počela je u Podgorici, u klubu Enigma.

“Prvo sam kratko probala sportsku gimnastiku, ali kada sam vidjela rekvizite bilo mi je interesantno da probam. Svidjeli su mi se i trikoi, vidjela sam da se djevojke šminkaju dok se takmiče…”, sjeća se Nina svojih prvih koraka u razgovoru za Olimpijski magazin.

Sjeća se i prvog takmičenja.

“Bilo je to 2014. godine u Danilovgradu. Imala sam šest godina. Osvojila sam prvu zlatnu medalju”.

I tako se iz treninga u trening razvijala dječja ljubav prema sportu, koji u Crnoj Gori nije imao veliku tradiciju. A Nina je bila bolja iz dana u dan i došla do trenutka kada je morala da odluči, naravno uz pomoć porodice – bolje uslove za trening imala je u Budvi, gdje je i sjedište našeg gimnastičkog saveza, gdje je sa mladim gimnastičarkama već radila Vesna Radonić, ujedno i predsjednica saveza, te ruska trenerica Nina Kolesnikova, koja je kao takmičarka prošla kroz čuvenu akademiju Irine Viner u Moskvi.

I odlučila je da se preseli…

“U Budvi sam više tri godine, samo tako sam mogla da uskladim školu i treninge. Od ove godine sam u prvom razredu sportske gimnazije, što mi olakšava učenje, jer profesori imaju razumijevanja za obaveze”, kaže Nina, koja je osnovno obrazovanje – u školama “,Maksim Gorki”, pa “Stjepan Mitrov Ljubiša” – završila sa diplomom Luča.

“Uz trenericu Ninu sam mnogo napredovala, s njom su počeli i prvi veći rezultati, uz veliku podršku predsjednice Vesne, koja je i meni, i ostalim djevojkama uvijek na raspolaganju, za sve što nam treba”.

Ritmička gimnastika je toliko složena disciplina da su treninzi veoma zahtjevni i dugi, traju i po šest sati dnevno.

To je čak i logično, jer zamislite samo koliko je vremena potrebno da se pripremljena koreografija uklopi sa odgovarajućom muzikom koja prati svaki nastup i sa vještinama koje su potrebne da bi se izvodile piruete i trikovi sa rekvizitima.

Specifičnost ritmičke gimnastike, kao i umjetničkog klizanja, u odnosu na ostale sportove je taj muzički element, koji vježbama daje posebnu dinamiku i ljepotu.

“Muzika znači mnogo, jednostavno moraš da osjećaš muziku da bi izvedba bila onakva kakva želiš da budeš. Biram muziku koja mi prija, koja mi se sviđa, ali i koja bi mogla da se dopadne publici i žiriju”, ističe Nina, koja za svaku od disciplina ima posebne tonove:

“Za obruč i čunjeve biram španski ritam, za loptu Knezovu pjesmu ‘Adio’, za traku – valc”.

I kada se sve to spoji u cjelinu dobija se – sportska umjetnost.

“Za mene je ritmička gimnastika spoj baleta, plesa i vještine”, kaže Nina.

“I pravi je sport za djevojčice. Nadam se da će ih privlačiti sve više, možda im se i dopadne”.

NAŠA NAJMLAĐA OLIMPIJKA?

Nina će u januaru napuniti 16 godina, kada po pravilima ritmičke gimnastike stiče status seniorke.

I tada će zvanično dobiti status kandidatkinje za odlazak na Olimpijske igre, koje se održavaju u Parizu narednog ljeta.

Prošlog mjeseca, tokom Balkanskog šampionata koji je održan u Budvi, ministar sporta Vasilije Lalošević najavio je da će Nina dobiti pozivnicu za nastup na Igrama i tako ispisati istoriju crnogorskog sporta, postati naša najmlađa olimpijka.

“Učesvovati na Olimpijskim igrama bi bio san, prelijep osjećaj… Biti sa najvećim sportistima svijeta… Vidjećemo šta će da se dogodi, ali to jeste moj cilj kad god da se ostvari. Do tada, i poslije toga, nastaviću da vježbam, da treniram sport koji volim”, kaže Nina.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Gimnastika