Pratite nas

Fudbal

„Od čega me štite, od koga?“: Najbolja španska fudbalerka bijesna na fudbalski savez

Španska fudbalerka Dženi Ermoso rekla je da se u Fudbalskom savezu ništa nije promijenilo, nakon što su u reprezentaciju za utakmice u Ligi nacija pozvane fudbalerke koje bojkotuju državni tim.

Za utakmice protiv Švedske i Švajcarske pozvano je 15 fudbalerki, koje su u avgustu osvojile Svjetsko prvenstvo, uprkos tome što su odlučile da bojkotuju reprezentaciju.

Prije tri nedjelje 81 fudbalerka i 23 reprezentativke koje su igrale na Svjetskom prvenstvu najavile su da neće igrati za državni tim sve dok je Luis Rubijales predsjednik Saveza, zbog njegovog nedoličnog ponašanja poslije finalne utakmice.

Rubijales je izazvao veliki skandal nakon što je na pobjedničkom postolju na dodjeli medalja u usta poljubio Ermoso. On je rekao da je to učinio uz njenu dozvolu, a Ermoso je u više navrata to negirala i podnijela je tužbu.

Posle brojnih kritika, suspenzija i sudskog postupka, Rubijales je podnio ostavku.

Ermoso, koja nije pozvana u reprezentaciju, rekla je da su fudbalerke bile iznenađene kada je izašao spisak za utakmice i da su bile primorane da reaguju poslije „nesrećne situacije koju su izazvali ljudi koji nastavljaju da donose odluke u Savezu“, prenio je Skaj.

„Fudbalerke su sigurne da je ovo još jedna strategija podjela i manipulacije da nas zastraše i zaprijete nam pravnim rerprekusijama i ekonomskim sankcijama. To je još nepobitniji dokaz koji pokazuje da se ni danas ništa nije promijenilo“, navela je Ermoso na društvenoj mreži X.

Savez je otpustio selektora Horhea Vildu i umjesto njega angažovao je Monse Tome. Ona je rekla da je izostavila Ermoso iz ekipe kako bi je zaštitla, poslije prevelike pažnje medija.

„Mi smo uz Dženi… Vjerujemo da je ovo najboli način da je zaštitimo, ali računamo na nju“, navela je ona.

Ermoso se osvrnula na tu izjavu i upitala: „Od čega me štite, od koga?“.

Zbog odbijanja da igraju za reprezentaciju fudbalerke bi mogle da budu novčano kažnjene i sa po 30.000 eura, kao i suspenzijom licence od dvije do 15 godina, prema španskom Zakonu o sportu.

Direktor državne sportske agencije Viktor Frankos rekao je da će vlada morati da primijeni zakon, ako se fudbalerke ne odazovu na poziv reprezentacije.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal